Oni su spasili Split

Pogledajte, zaista su heroji: Ovo nije ministar kraj limuzine. Ovo je vatrogasac uz navalno vozilo iz 1972. godine

P. N.

foto: Franko Garma / Facebook

foto: Franko Garma / Facebook

Ovo nije ministar u fotelji i ovo pored njega nije limuzina od 100 tisuća eura. Ovo je moj, tvoj, naš heroj, a pokraj njega je TAM iz bi'će tamo 1972. godine, stoji uz fotografiju vatrogasca koji spava u blizini svog kamiona, što je objavljeno na stranici Vatrogasci - naši heroji.



Hrvatski heroji – to su jučer opet bili vatrogasci. Ljudi iz vatrogasnih društava u srednjoj Dalmaciji na Rubu su iscrpljenosti, ali sinoć su im pomoć stigli Zagrepčani. I mi smo tu, na licu mjesta, javljaju iz Koprivničko-kiriževačke županije, odakle je u ispomoć splitskoj okolici stiglo dvadesetak vatrogasaca.


Iz službe splitske hitne pomoći objavljenio je da je u požarima ozlijeđeno oko 80 ljudi, a u pitanju su uglavnom vatrogasci koji su bili na terenu. Na sreću, nitko nije teže ozlijeđen.


– Svi ti ozlijeđeni su većinom vatrogasci, nešto malo ima i civila. Uglavnom se radilo o reakcijskom konjuktivitisu, prekomjernom udisanju dima i lakšim opeklinama ruku i nogu. Na požarištu se i dalje nalaze naša tri tima liječnika, tehničara i vozača koji gasiteljima pružaju pomoć u slučaju da im ona zatreba, objavio je ravnatelj splitske pomoći Teo Luetić.




Za to vrijeme, nove vatrogasne snage pristižu na teren.


– Urednik stranice je na terenu, javim se kad stignem, poručuju pratiteljima facebook stranice Vatrogasci / Croatian firefighters.


Priznanje onima koji su stali protiv vatre i dima odaju i kolege iz Hrvatske gorske službe spašavanja.


– Kada pričamo o umoru, žuljevima, boli, naporu, plaču, žrtvovanju… Nema dalje! Hvala Vam, poručuju na službenog twitter profila HGSS-a.


Na brojnim društvenim mrežama, iz svih dijelova Hrvatske, vatrogascima izražacvaju podršku: Vatrogasci, vi ste ponos Hrvatske.


– Vatra je stigla blizu našeg apartmana, ali došli su vatrogasci. Ljudi, hvala vam, poručuje Marttin Galik, jedan od posljskih gostiju smještenih u splitskoj okolici na svom twitter profilu.


Vatrogasci iz Stružeca krenuli su na put prema Dalmaciji s jednom autocisternom kapaciteta 23 tisuće litara, kombiniranim vozilom s 19 tisuća litara vode, navalnim vozilom od osam tisuća litara te jednim vozilom za prijevoz ljudi, poručuju vatrogasci koji stižu Dalmaciji na ispomoć, ostavljajući fotografiju crvenih vozila koji jure autocestom.


Na spomenutoj facebook stranici Vatrogasci daju se i uputstva za ljude koji se nalaze u ugroženim zonama, odnosno sve koji žele pomoći.


– Skloniti vozila s ulica da prođu vatrogasna vozila, zatvoriti prozore i vrata. Ako puno dimi u Vaše objekte, a ne prijeti zapaljenje staviti mokre ručnike na rubove prozora. Polijevati okućnice, ali nikako dovestI sebe u opasnost. Oni koji se moraju evakuirati neka odu na sigurno, daleko od požara. Vatrogasci rade svoj posao i treba im maksimalno olakšati. Obavezno paziti na djecu i starije, javiti na vrijeme ako gdje gori blizu kuća ili nekog objekta gdje je susjed sam i nepokretan. Što manje opterećivati hidrantsku mrežu, neke su od preporuka.


Onima koji ćele pomoći preporučuje se da sa sigurne udaljenosti od požara donesu juhe, da vatrogasci nadoknade izgubljenu sol, odnosno jelo i vodu da se okrijepe.


– Bože pomozi nam svima, Splite svi smo uz tebe, poručuju vatrogasci.


Vatrogasna postrojba Zagreb sinoć je na ispomoć splitu krenula u jedan sat poslije ponoći.


– Evo da znate da i oni postoje i da su za puno toga zaslužni, poručuje se na facebooku uz sliku zrakoplovnih tehničara, koji su cijelu noć bili na poslu  kako bi otklonili kvarove na kanaderima, da bi ujutro imali četiti ispravna kanadera.


– Ovo nije ministar u fotelji i ovo pored njega nije limuzina od 100 tisuća eura. Ovo je moj, tvoj, naš heroj, a pokraj njega je TAM iz bi’će tamo 1972. godine, stoji uz fotografiju vatrogasca koji spava u blizini svog kamiona, što je objavljeno na stranici Vatrogasci – naši heroji.


Vatrogasci su zaista odradili posao i dali sve od sebe. Nadamo se da će im današnji dan biti lakši.


foto: Franko Garma / facebook


foto: Franko Garma / facebook