Najelitniji odred

Pogledajte prisegu hrvatskih komandosa: Bože, molim te da ostanem živ

P. N.

foto: MORH

foto: MORH

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke.



– U vojarni “Josip Jović” na Udbini, u srijedu, 1. kolovoza 2018., u večernjim satima održana je prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske. Ove godine uspješno ju je završilo jedanaest pripanika, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome, izvijestio je MORH.


– Bože, daj mi tisućljetnu hrabrost hrvatskih vitezova i snagu hrvatskih legionara. Bože, daj mi ponos svih hrvatskih utvrda, koje i danas ponosno stoje i pokazuju hrvatsku snagu. Iznad svega, bože, molim te da mi pomogneš da ostanem živ, ali ako je potrebno da umrem, neka umrem kao heroj – commando, glasi molitva najelitnijeg odreda Hrvatske vojske.


Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova i od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima.


foto: MORH


foto: MORH