Vremenska prognoza

Početak jeseni obilježava obilna kiša koja će rušiti rekorde. Na sunce ćemo pričekati koji dan

P. N.

Foto Zvonko Kucelin

Foto Zvonko Kucelin



Prvih dvadesetak sati astronomskog početka jeseni obilježit će oblaci, južina, kiša, u većini krajeva i obilniji pljuskovi s grmljavinom, uz koje će ponegdje vjerojatno pasti više litara kiše po četvornome metru nego u prošlih mjesec dana, pa i dulje. Tijekom utorka će kiša prestati i u većini se krajeva barem djelomice razvedriti, a potkraj srijede slijedi novo naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. No, i ono će vjerojatno biti relativno kratkotrajno, te uglavnom manje intenzivno nego ovo na početku tjedna. Već u drugom dijelu četvrtka velika je vjerojatnost razvedravanja, a tijekom petka gotovo diljem Hrvatske i za najsunčaniji dan ovoga tjedna jer se za vikend ponovno povećava vjerojatnost novog naoblačenja, do kraja nedjelje i kiše, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, gdjegod i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, a najviša dnevna oko 20 °C. U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i obilnijim pljuskovima i grmljavinom. Puhat će umjeren jugozapadnjak, poslijepodne u okretanju na sjeveroistočnjak. Jutro osjetno toplije nego tijekom vikenda, a dnevna temperatura oko 19 °C.


Obilnije kiše uz pretežno oblačno vrijeme bit će i u gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu, pri čemu će mjestimice pasti i više od 50 litara po četvornom metru. Puhat će umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jako jugo. Navečer će zapuhati bura. More valovito, poslijepodne u smirivanju. Jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, na moru između 16 i 19 °C, a najviša dnevna od 16 do 19 °C, na Jadranu oko 22 °C. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno s kišom, gdjegod i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo. Poslijepodnevna temperatura bit će oko prosječne za doba godine, uglavnom od 22 do 25 °C.”




U nastavku tjedna u kopnenom će se području zadržati promjenljivo vrijeme, uz povremenu kišu. Jutra će i dalje biti razmjerno topla, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati. Prema kraju tjedna postoji vjerojatnost za sunčanije vrijeme – uglavnom suho i malo toplije.


I na Jadranu će uz promjenljivu naoblaku kiša biti razmjerno česta, ali ne i obilna, a sunčanije i toplije vrijeme vjerojatnije je prema kraju tjedna. U utorak će puhati umjerena i jaka bura, osobito na sjevernom dijelu, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, a od srijede uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.