Kako to?

Plinovod za LNG Omišalj u godinu dana poskupio za – duplo

Hina

Reuters

Reuters

S obzirom na nerazmjer između procjene i ponude, Plinacro u srpnju 2019. donosi odluku o poništenju natječaja, drugi se raspisuje već u kolovozu, ali s procjenom vrijednosti koja ovaj put iznosi 199 milijuna kuna bez PDV-a



Do kraja sljedeće godine trebao bi biti dovršen terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju, no sve je veća vjerojatnost da do tog roka neće biti dovršen plinovod kojim bi plin s terminala trebao poteći prema korisnicima, piše u srijedu Jutarnji list.


Radovi su trebali početi još u lipnju, no nije okončan ni natječaj za izvođača radova. Državna kompanija Plinacro, naime, suočava se s brojnim problemima u odabiru izvođača za gradnju spornog plinovoda na trasi Zlobin – Omišalj, radovi još nisu ni blizu početka, a predviđena vrijednost posla porasla je za dvjesto posto u godinu dana, navodi dnevnik.


Povijest tog projekta i dosad javno objavljena dokumentacija sugeriraju da vrijeme za dovršetak važnog projekta curi, a natječaju, koji je dosad već jednom bio poništen, ne nazire se kraj, s obzirom da u Plinacro stižu ponude koje uvelike premašuju procijenjenu vrijednost investicije pa čak i nakon što je tvrtka dvaput mijenjala predviđenu vrijednost projekta.




U travnju 2018. godine Plinacro prvi put raspisuje natječaj za gradnju 18 kilometara dugačkog plinovoda s procijenjenom vrijednosti od 99 milijuna kuna bez PDV-a, no brzo nakon što u tvrtku počinju stizati dopisi zainteresiranih izvođača, postaje jasno da je iznos podcijenjen, zbog čega Plinacro procjenu diže na 139 milijuna kuna, bez poreza.


Ipak, ni to neće biti dovoljno jer će na natječaj stići dvije ponude, obje dvostruko više od predviđenog: jedna konzorcija Monter Elektrocentar Petek SCAN d.o.o. u iznosu 274,8 milijuna kuna bez PDV-a te zajednice Monting Zagreb montaža d.o.o. s ponudom od 288 milijuna bez poreza.


S obzirom na nerazmjer između procjene i ponude, Plinacro u srpnju 2019. donosi odluku o poništenju natječaja, drugi se raspisuje već u kolovozu, ali s procjenom vrijednosti koja ovaj put iznosi 199 milijuna kuna bez PDV-a, donosi Jutarnji list.