Nepoštivanje odluke

Plevnik dao ostavku na rad u žiriju za novinarske nagrade Slobodne Dalmacije

Hina

Foto Boris Šćitar / PIXSELL

Foto Boris Šćitar / PIXSELL



Danko Plevnik, publicist, novinar, književni kritičar, esejist i geopopolitički analitičar iz Karlovca, dao je ostavku na rad u žiriju za novinarske nagrade Slobodne Dalmacije, u kojem je sudjelovao 10 godina, iz protesta što je uprava »samovoljno izmijenila« odluku žirija o nagradi za životno djelo.


U priopćenju medijima pojasnio je da i kao umirovljeni novinar »želi zadržati profesionalni kredibilitet i ljudski integritet«. Napuštanjem žirija, kaže Plevnik, pokazuje da ne želi biti dio delegitimiranog žirija, tijela »koje je ispod razine glasačke mašine«.


Tijekom žiriranja glavni i odgovorni urednik Jadran Kapor iznio je svoj stav da bi se trebalo voditi računa o profilu nagrađenika s obzirom na 75-obljetnicu Slobodne Dalmacije i njegov je prijedlog nagrade za životno djelo bio Inoslav Bešker, opisuje Plevnik tijek događanja. Uslijedilo je pojedinačno predlaganje kandidata i predsjednik žirija akademik Jakša Fiamengo predložio je »novinarsku instituciju Slobodne Dalmacije Mladena Krnića«, što je Plevnik podržao, s obzirom na izrečene kriterije. Žiri je onda odlučio da se zbog te okrugle godišnjice dodjele dvije nagrade: Inoslavu Beškeru i Mladenu Krniću.




»Istoga dana primio sam email od Kapora koji nas je izvijestio da će o tome informirati Upravu, došao je Dan Slobodne Dalmacije 16. lipnja, ali je nagradu dobio samo Inoslav Bešker. Sljedećeg dana nazvao sam predsjednika žirija Fiamenga i zatražio obrazloženje takvog ishoda, na što mi je odgovorio da ne zna, ali da Uprava nije imala pravo mijenjati našu odluku. Obavijestio sam ga da ću podnijeti ostavku na daljnji rad u žiriju, jer ovim potezom neovlaštenog mijenjanja odluke žirija, žiri je postao moralno dezavuiran i potpuno delegitimiziran«, kaže Plevnik.


Priopćenje završava prisjećanjem da je on u Slobodnu Dalmaciju došao 1991. godine na poziv »nenadmašnog glavnog i odgovornog urednika Joška Kulušića koji je branio novinarske slobode i vrijednosti dok je Uprava bila u službi razvoja novinstva i novinarstva«.