Saniranje štete

Plenkovića jako svrbi Agrokor: Bilo bi neustavno da nismo reagirali. Bili smo obavezni

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Dodao je kako svi dionici procesa restrukturiranja Agrokora trebaju dati svoj maksimum da se do zakonskog roka, 10. srpnja, postigne nagodba s vjerovnicima. Tu očekujem visoki stupanj odgovornosti i kooperativnosti, poručio je.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković u četvrtak se kratko osvrnuo na odluku Ustavnog suda o ustavnosti “lex Agrokor”, pri čemu je izjavu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da je Vlada bila obavezna intervenirati u slučaju Agrokor ocijenio najbitnijom političkom i pravnom porukom.


“Osim što je Ustavni sud ocijenio da je taj zakon u skladu s Ustavom, kazao je da bi čak bilo i neustavno da Vlada nije reagirala”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade u osvrtu na ovotjednu odluku Ustavnog suda, koji nije prihvatio prijedloge za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatijim kao “lex Agrokor”.


Izjavu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da je Vlada bila obvezna intervenirati u slučaju Agrokor, jer bi u suprotnom povrijedila ustavne odredbe koje Hrvatsku opisuju kao socijalnu državu, Plenković je ocijenio najbitnijom političkom i pravnom porukom.




Dodao je kako svi dionici procesa restrukturiranja Agrokora trebaju dati svoj maksimum da se do zakonskog roka, 10. srpnja, postigne nagodba s vjerovnicima. Tu očekujem visoki stupanj odgovornosti i kooperativnosti, poručio je.


“Vjerujem da će izvanredna uprava, zajedno sa svim akterima ovoga procesa, pronaći dovoljno i snage i umješnosti da se u dinamici u tjednima koji su pred nama taj veliki posao i realizira”, istaknuo je.


Plenković je na početku sjednice također uputio čestitke za Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom.


“To su važni događaji koji su obilježili ne samo razvoj svijeta u proteklih više od 70 godina, nego i demokraciju i sve one vrijednosti za koje smo se zalagali da budu i u Hrvatskoj i da ih dijelimo s europskom obitelj”, rekao je Plenković.


Izrazio je zadovoljstvo prošlotjednom sjednicom Vlade, koja je održana u Splitu i gdje je potpisan cijeli niz ugovora.


Smatra da je to bila važna poruka i Gradu Splitu i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, kao i Splitsko- dalmatinskoj županiji i njezinu županu Blaženku Bobanu.


“Važno je da ti projekti budu realizirani i pomognu ukupnom razvoju tog područja”, poručio je Plenković.