Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Gotovo je

Plenković sa sastanka otišao bez riječi, ostavio smijenjene ministre Žalac, Tolušića i Murganić

Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 18:51 2019-07-17T18:51:00+02:00

Otprije se zna da iz Vlade odlaze Marija Pejčinović Burić, Lovro Kuščević i Goran Marić, a danas je postalo poznato da ista sudbina čeka i Tolušića, Žalac i Murganić

ZAGREB U središnjici HDZ-a završila je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke, na kojoj su čelnici raspravljali o novim ministrima u Vladi. 

Andrej Plenković napustio je središnjicu stranke bez izjave. Više će, kaže, reći nakon sastanka s koalicijskim partnerima. 

Pred kamerama i mikrofonima okupljenih novinara ostavio je svoje smijenjene ministre. 

Umijeće mogućeg

Otprije je poznato da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su dali ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem. Danas je postalo poznato da će Vladu napustiti  i Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Žalac je pokraj novinara prošla bez komentara, a nešto rječitiji od nje ipak je bio Tolušić, javlja N1.

"Što se tiče poljoprivrede, mislim da smo napravili puno toga i da će moja nasljednica, moja dosadašnja državna tajnica, napraviti isti, a možda i bolji posao", rekao je Tolušić.

"Politika je uvijek umijeće mogućega", dodao je.

Upitan je li ga iznenadila odluka premijera, Tolušić je rekao: "Ne."

To je bilo prestrašno

Dosadašnja ministrica obitelji, demografije i socijalnog sustava, Nada Murganić, po završetku sastanka također se obratila medijima.

"Svi smo pratili što se događalo u resoru, to je bilo prestrašno, to nisu afere, nego tragedije. Ako će moj odlazak resetirati sve ove stresove pod kojima se nalazimo i možda dati šansu za neke nove pokušaje i rješenja koja će donijeti s novom kolegicom, ja ću biti itekako zadovoljna", rekla je Murganić.

Ja sam uvijek isticala da sam dio sustava, ja sam socijalna radnica. Sve što kolege spominju, meni je poznato, rekla je Murganić.

- Jako dobro znate koliko su to sve skupa bili za mene zahtjevni zadaci. Dobar je tim ostao. Ima uministarstvu jako puno vrijednih i stručnih ljudi, koji imaju želju i znanje da pomognu i promjenom zakona, ali i u mnogim drugim malim koracima koje smo učinili, rekla je Murganić.

Spremne i zamjene

Upitana je li zaslužila biti smijenjena, Murganić je rekla da je prihvatila da i njeno ministarstvo bude dio rekonstrukcije.

N1 neslužbeno doznaje da bi Marija Vučković trebala mijenjati Tomislava Tolušića, dok bi Vesna Bedeković trebala zamijeniti ministricu Nadu Murganić.

Marka Pavića u Ministarstvu rada zamijent će Josip Alardović, dosadašnji šef HZMO-a, doznaje N1.

Što se događalo prije sjednice?

Inače, premijer je prije sjednice poručio kako je sve gotovo i da će se uskoro sve znati.

"Sve je gotovo, sve ćete čuti", kratko je odgovorio premijer na pitanje novinara i dodao kako nije bilo previše gubljenja vremena.

Nakon cjelodnevnog sastanka užeg kabineta Vlade o najavljenoj rekonstrukciji u Banskim dvorima, iz HDZ-a je najavljeno da će se u 18,30 sati održati sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke.

Na sastanak u središnjici HDZ-a stigao je i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je novinarima odgovorio kako ne zna tko od ministara odlazi i tko dolazi.

Kako se neslužbeno doznaje, večeras bi u 20,30 sati u Banskim dvorima o rekonstrukciji Vlade trebali razgovarati koalicijski partneri. 

N1 televizija neslužbeno doznaje da iz Vlade odlaze ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Očekuje se da bi do kraja tjedna trebala biti održana izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će biti potvrđeni novi ministri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.