Crkva i država

Plenković s tajnikom Svete Stolice: ‘Hrvatska je privržena Vatikanskim ugovorima’

Zdenko Duka

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

U kontekstu nedavno održanih izbora u BiH, hrvatski premijer je kazao da je Hrvatskoj važna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, ističe se u priopćenju iz Banskih dvora.



ZAGREB – Suradnja Hrvatske i Svete Stolice je vrlo dobra, kao i privrženost hrvatske vlade provedbi Vatikanskih ugovora, ocijenili su jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković i nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama u državnom tajništvu Svete Stolice.


Gallagher je već nekoliko dana u posjetu Hrvatskoj, na poziv Hrvatske biskupske konferencije, a prigodom obilježavanja 20. obljetnice ratifikacije Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske o gospodarskim pitanjima.


Uz predsjednika Vlade razgovorima s Gallagherom prisustvovali su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.




Uvodno je predsjednik Vlade Plenković kazao kako Hrvatska podržava aktivnosti Svetoga Oca u njegovom pontifikatu, pri čemu posebno cijeni njegove snažne poruke nade, mira i kršćanske solidarnosti najugroženijim državama i dijelovima svijeta.


Razgovarali su i o kanonizaciji Blaženoga Alojzija Stepinca, a nadbiskup Gallagher je upoznao predsjednika Vlade s detaljima i tijekom procesa koji je Crkva pokrenula. Bilo je riječi i o stanju u zemljama jugoistočne Europe.


Predsjednik Vlade i nadbiskup Gallagher naglasili su važnost uloge Hrvatske u aktivnoj potpori tim zemljama na njihovom europskom putu.



Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a i čelnica Kluba zastupnika GLAS/HSU ponovno je zatražila jučer na konferenciji za novinare da parlament raspravi njihov prijedlog za pokretanje revizije Vatikanskih ugovora, koji su dali u proceduru još prije pola godine. Osudila je žestoke i česte nasrtaje Crkve na hrvatski obrazovni sustav. Sve to premijer Plenković ignorira. Kazala je da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi red u škole. Na taj je način komentirala uputu biskupa ravnateljima osnovnih i srednjih škola da u e-dnevniku i e-matici vjeronauk treba kategorizirati kao obavezni predmet. 


– U Europskoj uniji svjedočimo trendu da katoličke zemlje, kao Irska i Španjolska iskazuju želju za reviziju odnosa s Katoličkom crkvom, španjolski premijer je najavio raskidanje konkordata Španjolske i Svete Stolice te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova proračunskim novcem. A Hrvatska ide u potpuno suprotnom smjeru, kazala je jučer Anka Mrak Taritaš.



U kontekstu nedavno održanih izbora u BiH, hrvatski premijer je kazao da je Hrvatskoj važna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih ostalih građana u BiH, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, ističe se u priopćenju iz Banskih dvora.


Govoreći o pitanju migracija, predsjednik Vlade je istaknuo doprinos Hrvatske u suzbijanju ilegalnih migracija i zaštiti najdulje van-schengenske vanjske granice Europske unije, dodavši pritom važnost humanog i odgovornog pristupa prema ljudima koji su u ratnoj ugrozi.


Paula Richarda Gallaghera izdvojeno je primila je i Marija Pejčinović Burić.


Z.DUKA


OKVIR:Žestoki nasrtaji Crkve na obrazovanjeAnka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a i čelnica Kluba zastupnika GLAS/HSU ponovno je zatražila jučer na konferenciji za novinare da parlament raspravi njihov prijedlog za pokretanje revizije Vatikanskih ugovora, koji su dali u proceduru još prije pola godine. Osudila je žestoke i česte nasrtaje Crkve na hrvatski obrazovni sustav. Sve to premijer Plenković ignorira. Kazala je da se država mora boriti s Crkvom oko toga tko ima pravo uvoditi red u škole. Na taj je način komentirala uputu biskupa ravnateljima osnovnih i srednjih škola da u e-dnevniku i e-matici vjeronauk treba kategorizirati kao obavezni predmet. – U Europskoj uniji svjedočimo trendu da katoličke zemlje, kao Irska i Španjolska iskazuju želju za reviziju odnosa s Katoličkom crkvom, španjolski premijer je najavio raskidanje konkordata Španjolske i Svete Stolice te ukidanje bilo kakvog financiranja katoličkih ustanova proračunskim novcem. A Hrvatska ide u potpuno suprotnom smjeru, kazala je jučer Anka Mrak Taritaš.