Krvavi napad u Splitu

Plenković oštro osudio podršku dijela javnosti ubojici splitskih dilera: ‘Anarhije ne smije biti’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



STRASBOURG Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je oštro osudio podršku dijela javnosti trostrukom ubojstvu u Splitu, upozorivši kako anarhija nije smjer u kojem hrvatsko društvo želi ići, a istup predsjednika HSS-a Kreše Beljaka na twitteru ocijenio je kao “sve samo ne normalno” ponašanje.


“Ne smije biti anarhije u hrvatskom društvu. Nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke i raditi nešto van zakona. To ne dolazi u obzir. Ponašanje van okvira pravne države ne smije biti obrazac ponašanja i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj.


Dakle, takve pojave ne smiju biti pojave niti koje se događaju, a kamoli da dobivaju društvenu potporu. Tome moramo reći ne”, rekao je Plenković novinarima u Europskom parlamentu zamoljen da komentira slučaj trostrukog ubojice splitskih dilera koji je dobio veliku podršku javnosti na društvenim mrežama, te mu je čak i plaćen odvjetnik.




“Taj čin treba osuditi kao nešto najgore što se moglo dogoditi, da imamo usred bijela dana ubojstvo praktički troje ljudi, neovisno o tome da li su to ljudi koji su nekoga maltretirali, prijetili, reketarili. Ovakve stvari ne možemo dopuštati jer to nije Hrvatska kakvu želimo i to je Hrvatska koju svakako moramo prevenirati”, upozorio je premijer.


Beljak? To je nenormalno


O istupu predsjednika HSS-a i saborskog zastupnika Kreše Beljaka na twitteru, koji je u komentaru u raspravi napisao kako ” Udba očigledno nije ubila dovoljno političkih emigranata”, Plenković je rekao kako je “takva vrsta ponašanja nekoga tko je dao potporu novoizabranom predsjedniku, tko je imao parolu ‘Normalno’- sve samo ne normalno”.


“To je nenormalno, nekulturno, primitivno, divlje. Njegova isprika meni, zajedno s njegovim ponašanjem, a i onima koje podržava, ne znači apsolutno ništa”, istaknuo je premijer Plenković.


Plenković Bernardiću: Neka dođe


Na novinarsko pitanje predstavlja li mu prijetnju predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je najavio ulazak u utrku za premijersku stolicu na predstojećim parlamentarnim izborima, Plenković je odgovorio: “Neka dođe. Evo imamo u srijedu susret u Hrvatskom saboru na Aktualnom prijepodnevu”.


Zamoljen da komentira znači li izjava njegova savjetnika, a sada zastupnika u EU parlamentu Karla Resslera za N1 televiziju kako nitko nema bianco podršku u unutarstranačkim izborima u HDZ-u da je nema ni on sam, Plenković je kazao kako se s Resslerom susreo, ali da “nikakve rasprave o tome nije bilo”.


Za pokazatelje da je SDP po popularnosti u siječnju po prvi puta nakon četiri godine pretekao HDZ premijer je ocijenio kako su takvi rezultati bili za očekivati u tjednu nakon izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović.


“To na određeni način, moram priznati, nije bilo neko iznenađenje. Dakle, u našoj analizi, nakon rezultata od prije osam dana, ovo je vrlo vjerojatno slijedilo. No, ono što isto tako treba zabilježiti u toj anketi je da je HDZ ostao praktički na istom postotku kojeg smo imali i ranije, koji je u biti postotak koji je imala predsjednica Republike u prvom krugu”, upozorio je premijer Plenković.


“To znači da imamo čvrstu potporu stabilnoga biračkoga tijela i sada je na nama izvući pouke iz poruke birača koju smo čuli u drugom krugu izbora, a djelomično i u prvom krugu; i pokušati razgrnuti sve laži, difamacije i obmane koje se bacaju pred hrvatske birače. Ono što nama ostaje je da još bolje prezentiramo rezultate rada našega mandata”, zaključio je.