Borbeni zrakoplovi

Plenković o izraelskim F-16: “Ili kupujemo što je ponuđeno, ili poništavamo natječaj”

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti, rekao je premijer



RIJEKA Premijer Andrej Plenković danas je u Rijeci komentirao nabavku izraelskih borbenih mlažnjaka F-16 za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.  Podsjetimo, Ministarstvo obrane poručilo je u utorak kako zahtjeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova. 


”Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak, te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova”, stoji u odgovoru MORH-a na upit Hine o novonastaloj situaciji oko zaustavljenog procesa nabave lovačkog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.


S time se slaže i Plenković.




“Još jednom ću ponoviti: Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. RH je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a”, kaže premijer za N1.


Što se tiče troškova modifikacije aviona, premijer kaže kako ih neće biti.  


“Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja”, govori premijer naglašavajući da su “stvari obavljene profesionalno”.