Premijer o aferi SMS

Plenković o Brkićevoj izjavi da iza afera i podmetanja stoji UDBA: ”Kreativan odgovor”

P. N.

Što se tiče razgovora s Milijanom Brkićem o optužbama koje se svako malo pojave, a tiču se njegove uloge u aferi SMS, premijer kaže: "Mi smo imali taj razgovor čim se ta situacija pojavila. Sve što smo trebali reći smo si rekli i ja nemam potrebu otvarati takvu vrstu razgovora. Kad se sve nadležne institucije do kraja angažiraju i očituju, onda ćemo znati o čemu se radi", rekao je premijer.



Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja nakon sjednice Predsjedništva stranke, a na pitanja o aferi SMS koja je ponovno u fokusu javnosti – i dalje ne daje konkretne odgovore, javlja N1.


“Dobili smo jasnu sliku angažmana naših kandidata za Europski parlament. Zadovoljni smo angažiranim pristupom županijskih organizacija, nastavljamo s aktivnostima”, rekao je Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.


“Jedan dobar sastanak za još jednu pobjedu na europskim izborima”, uvjeren je premijer. 




Na pitanja o aferi SMS koja se proteklih dana ponovno našla u fokusu javnosti premijer kaže: “Gledajate, ja nemam tu nikakvih osjećaja iznenađenja i zatečenosti. Izvršna vlast je jedno, policija i DORH imaju drugi opis poslova, oni moraju svoj posao raditi učinkovito i tu priču rasvijetliti do kraja. Više ne kanim o tome jer ne znam, to ne bi bilo dobro”, rekao je.


O tome da je predsjednica zbog toga tražila izvještaj SOA-e, Plenković ne zna ništa. 


Što se tiče razgovora s Milijanom Brkićem o optužbama koje se svako malo pojave, a tiču se njegove uloge u aferi SMS, premijer kaže: “Mi smo imali taj razgovor čim se ta situacija pojavila. Sve što smo trebali reći smo si rekli i ja nemam potrebu otvarati takvu vrstu razgovora. Kad se sve nadležne institucije do kraja angažiraju i očituju, onda ćemo znati o čemu se radi”, rekao je premijer.


Na pitanje vjeruje li Milijanu Brkiću, premijer ponovno nije odgovorio.  


Brkić je ranije u srijedu za podmetanja optužio, ni više ni manje, UDBA-u, a premijer kaže da ne zna gdje su tu udbaši.


“Kreativan odgovor, ne moj”, kaže premijer.


Je li nova situacija razlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer – ne zna. 


Osvrnuo se i na slučaj kardinala Stepinca kojeg Vatikan još uvijek nije proglasio svetim. 


“Mi smo o tome razgovarali prigodom mog posjeta Svetoj stolici. Ono što smo tada razgovarali nije mi djelovalo zabrinjavajuće. Ne želim svaki dan komentirati takve stvari. Ono što kardinal Stepinac zaslužuje će doći, a kada –  o tome ne odlučuje ni Vlada ni političke stranke. Mi to jako želimo”, rekao je premijer. 


Izjave Brune Esih o “okupaciji Zagreba” i predsjedničin put u Bleiburg nije komentirao jer o tome ništa – ne zna.