Sastanak premijera i gradonačelnika

Plenković: Vlada i Zagreb dogovorili aktivnosti za sanaciju šteta od potresa

Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Dogovorili smo tri točke daljnjih zajedničkih aktivnosti u cilju nastavka rada na sigurnosti građana. Poduprijet će se sve što rade službe Grada Zagreba, da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka osiguraju, da se angažira građevinska mehanizacija u uklanjanju dimnjaka, rekao je Plenković



Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da su Vlada i Grad Zagreb dogovorili zajedničke aktivnosti u sanaciji posljedica potresa, a radit će se na sanaciji štete, posebnom zakonu kojim bi se reguliralo stanje nakon potresa i pronalasku načina financiranja saniranja štete.


“Dogovorili smo tri točke daljnjih zajedničkih aktivnosti u cilju nastavka rada na sigurnosti građana. Poduprijet će se sve što rade službe Grada Zagreba, da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka osiguraju, da se angažira građevinska mehanizacija u uklanjanju dimnjaka”, rekao je Plenković nakon sastanka predstavnika Vlade i zagrebačkih vlasti na kojem se razgovaralo o sanaciji posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. 


Kazao je kako je dogovorena daljnja suradnja na raščišćavanju grada te da će se u aktivnostima procjene šteta angažirati svi stručnjaci koji su zadnjih dana volonterski radili na procjeni štete. 




Plenković je izvijestio da je dogovoreno formiranje zajedničke radne skupina koja će izraditi poseban zakon koji bi regulirao situaciju nakon potresa. Treći je element dogovora da se vide izvori financiranja za sanaciju šteta, bilo da je riječ o državnim i gradskim sredstvima, ili onima na razini Europske unije. 


Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama ranije je izvijestio da je u Zagrebu u potresu oštećeno ukupno 26.197 građevina, od toga su 9642 obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina.