Priznanje

Platforma Booking.com, iznenađujuće visoko ocjenjuje našu zemlju: ‘Hrvatska je šampion dobrodošlice’

Alenka Juričić Bukarica



Booking.com, online platforma koja svima olakšava da istraže svijet, jučer je objavila dobitnike nagrade Traveller Review Awards 2020. Gotovo milijun nagrada dodijeljeno je diljem 220 zemalja i teritorija. Među 10 zemalja s najviše dobitnika nagrade našla se i Hrvatska s 42.763 dobitnika.


Naša je zemlja kao peta ušla na listu zemalja s najviše dobitnika i to iza turističkih velesila Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke. Mjesta gdje se pruža najtoplija dobrodošlica na tržištu u Hrvatskoj, prema Booking.com-u su pak Dubrovnik, Zagreb, Opatija, Baška, Cavtat, Osijek, Cres, Korenica, Slunj i Rakovica.


Inače, globalno gledano spektakularan porast broja dobitnika nagrade nastavio se i ove godine među – apartmanima. Ta je vrsta smještaja i ove godine ponovno na vrhu popisa i čini gotovo 40 posto dobitnika među smještajnim objektima globalno u 2020. Treću godinu zaredom najnagrađivanije vrste smještaja su apartmani (380.936), hoteli (179.869), privatni smještaj (94.162), vikendice (82.241) i smještaji s doručkom (75.875). I u Hrvatskoj, najnagrađivanije vrste smještaja su: apartmani (33827), privatni smještaj (3989), vikendice (1555) i vile (933) te nakon njih hoteli (729).




Iako su hoteli na globalnoj razini opet drugi po broju nagrada, tri četvrtine svih nagrađenih smještajnih objekata čine apartmani i kuće za odmor te ostali jedinstveni smještajni objekti, uključujući opcije od brodova i iglua do smještaja kod domaćina i ladanjskih kuća. U nedavnom istraživanju koje je Booking.com proveo nad više od 22.000 putnika otkriveno je da gotovo dvije petine globalnih putnika radije boravi u vikendici ili apartmanu u odnosu na hotel. U Booking.com-u istakli su i kako su ponosni na to što nude toliko velik broj jedinstvenih smještajnih objekata koji pružaju odličnu dobrodošlicu.