Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Šefica diplomacije

Pejčinović Burić: ''Tajani nije dužnosnik Italije i zato se ne može slati diplomatska nota''

Pejčinović Burić: ''Tajani nije dužnosnik Italije i zato se ne može slati diplomatska nota''
Pejčinović Burić: ''Tajani nije dužnosnik Italije i zato se ne može slati diplomatska nota''
Autor:
Objavljeno: 12. veljača 2019. u 21:25 2019-02-12T21:25:41+01:00

Reakcije službenog Zagreba bile su primjerene, jake i odgovarajuće, a »najučinkovitiji, najbrži, najbolji način« bila je izjava premijera Andreja Plenkovića, smatra ministrica

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani nije izabrani dužnosnik Italije i zato nije moguće slati diplomatsku notu Rimu, rekla je u utorak šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, te ustvrdila da je brza osuda Tajanijeva govora o »talijanskoj Istri i Dalmaciji« u Basovizzi kod Trsta bila jedina primjerena reakcija, a što je i učinjeno.

Odgovori drugim sredstvima kao što su diplomatska nota, razgovori s veleposlanicima nisu mogući, odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova na novinarsko pitanje planira li diplomacija poduzeti druge korake, pošto se Tajani ispričao onima koji su krivo protumačili njegove riječi.
»To ne bi u ovom slučaju bila uobičajena diplomatska praksa, s obzirom da je gospodin Tajani bio ondje kao šef EP-a«, rekla je. »Nota se može slati u slučaju da je Antonio Tajani izabrani dužnosnik Italije«, istaknula je.
Reakcije službenog Zagreba bile su primjerene, jake i odgovarajuće, a »najučinkovitiji, najbrži, najbolji način« bila je izjava premijera Andreja Plenkovića, smatra ministrica.

»Jedina primjerena reakcija je bila izravno osuditi govor koji nije primjeren, izravno zvati gospodina Tajanija, izraziti negodovanje, žestoko negodovanje i tražiti da javno ospori svoje riječi«, rekla je ministrica pa istaknula: »To je premijer odmah napravio«.
Po njezinu mišljenju hrvatska je reakcija polučila rezultate jer je Tajani više puta izrazio žaljenje i uvidio da njegova izjava nije primjerena, ni sukladna europskim vrijednostima niti dužnosti predsjednika Europskog parlamenta.
Tajani, koji je u nedjelju govor na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kod Trsta završio uzvicima »Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija«, rekao je da je želio poslati poruku mira i da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija