Objavljen javni natječaj

PRIPREME ZA HRVATSKO PREDSJEDANJE UNIJOM Vlada kreće u obnovu zgrade u Bruxellesu

Irena Frlan Gašparović

Odluku o kupnji zgrade, za 11,5 milijuna eura, donijela je još Vlada Zorana Milanovića u siječnju 2013. / Foto Tomislav KRASNEC / PIXSELL

Odluku o kupnji zgrade, za 11,5 milijuna eura, donijela je još Vlada Zorana Milanovića u siječnju 2013. / Foto Tomislav KRASNEC / PIXSELL

Procijenjena vrijednost nabave je 38 milijuna kuna. Na zgradi su predviđeni građevinski i instalacijski radovi, poput vodovoda i elektroinstalacija, ali i, primjerice, hortikulturalno uređenje



ZAGREB  I to se konačno dogodilo: zgrada u Bruxellesu, koju je vlada kupila prije više od pet godina, napokon će krenuti u obnovu, a ako sve bude teklo vrlo glatko, trebala bi biti spremna prije nego što Hrvatska preuzme predsjedanje Europskom unijom. 


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je ovoga tjedna javni natječaj za »izvođenje radova rekonstrukcije zgrade RH u Bruxellesu«.


Procijenjena vrijednost nabave je 38 milijuna kuna.Na zgradi su predviđeni građevinski i instalacijski radovi, poput vodovoda i elektroinstalacija, ali i, primjerice, hortikulturalno uređenje.




Natječajne ponude bit će otvorene 12. studenog, a rok za izvođenje radova je šest mjeseci. Jasno je, dakle, da na Zrinjevcu računaju da bi zgrada trebala biti spremna za useljenje prije nego što Hrvatska 1. siječnja 2020. godine preuzme šestomjesečno predsjedanje EU-om. 


Odluku o kupnji zgrade, za cijenu od 11,5 milijuna eura, donijela je još Vlada Zorana Milanovića u siječnju 2013. godine. U nju bi, prema ranijim najavama, trebalo biti smješteno Stalno predstavništvo RH pri EU te hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji s konzularnim odjelom.


Međutim, od samog početka s tom je zgradom, očito, nešto »zapinjalo«.Uglavnom se tvrdilo da je riječ o složenim procedurama koje treba zadovoljiti da bi se moglo krenuti s njezinom rekonstrukcijom.


U međuvremenu se njome bavila i Državna revizija koja je smatrala da je, prije odluke o kupnji, »trebalo izraditi detaljnu studiju o opravdanosti ulaganja«.Ministarstvo je poslušalo revizore i naručilo neovisnu studiju čiji je zaključak bio da zgradu treba što prije dovršiti i u nju useliti hrvatske diplomate. Potvrdili su nam to sa Zrinjevca još u veljači prošle godine.


U lipnju 2017. godine, Vlada Andreja Plenkovića dala je suglasnost za adaptaciju i opremanje zgrade, procijenivši da će trebati izdvojiti još 38 milijuna kuna. 


Da se nešto konačno ipak kreće, bilo je jasno kada je prije mjesec dana MVEP organizirao sastanak sa »zainteresiranim gospodarskim subjektima« upravo na temu provođenja natječaja za rekonstrukciju zgrade.


Na Zrinjevcu se tada neslužbeno moglo doznati da je riječ o uobičajenom »savjetovanju« prije nego što natječaj formalno bude raspisan.Neslužbeni izvori tada su tvrdili da Vlada želi da se sve eventualne nejasnoće unaprije riješe i da natječaj bude besprijekorno naspisan, kako bi se smanjila mogućnost da natječaj »padne«.


Ta se želja može objasniti činjenicom da je hrvatsko predsjedanje EU-om relativno blizu, a sasvim sigurno ne bi bilo zgodno da ga Hrvatska dočeka u unajmljenim prostorima u Bruxellesu, jer famozna zgrada nije dovršena na vrijeme.