Potpredsjednik HDZ-a

PRIPRAVNI ZA SVE OPCIJE Tolušić: HDZ spreman za nove izbore, a šanse za njih su – pola-pola

Hina

»Ovi rezultati pokazuju koliko lokalna razina cijeni politiku Vlade i HDZ-a – 12 županija plus jedna s koalicijskim partnerom, 61 grad, 204 općine, znači u svakom pogledu apsolutno više nego na prošlim izborima. Mi smo spremni za nove izbore, ali želimo političku stabilnost u Hrvatskoj, želimo nastaviti s projektima koje radimo, s gospodarskim rastom, sa smanjenjem nezaposlenosti. I naravno, ako ikako možemo složiti zadovoljavajuću većinu...«, izjavio je Tolušić za RTL Danas.



Potpredsjednik HDZ-a i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je u ponedjeljak kako je njegova stranka spremna za nove izbore što su, tvrdi, pokazali i rezultati lokalnih izbora, a upitan kolike su po njegovu mišljenju šanse za izvanredne parlamentarne izbore odgovorio je kako je »to uvijek pola-pola«, iako ističe kako HDZ želi da Vlada Andreja Plenkovića nastavi s radom te da se očuva politička stabilnost u Hrvatskoj.


»HDZ je spreman za sve opcije, ovi rezultati pokazuju koliko lokalna razina cijeni politiku Vlade i HDZ-a – 12 županija plus jedna s koalicijskim partnerom, 61 grad, 204 općine, znači u svakom pogledu apsolutno više nego na prošlim izborima. Mi smo spremni za nove izbore, ali želimo političku stabilnost u Hrvatskoj, želimo nastaviti s projektima koje radimo, s gospodarskim rastom, sa smanjenjem nezaposlenosti. I naravno, ako ikako možemo složiti zadovoljavajuću većinu…«, izjavio je Tolušić za RTL Danas.


Upitan kolike su, u postotcima, šanse za nove izbore, Tolušić je odgovorio kako je to »uvijek pola-pola«.»Uvijek je to pola-pola, nikad to nije nešto sporno, ali smatram da se puno toga napravilo u ovih sedam mjeseci, da se pozitivni trendovi vide. Sumnjam da će novi izbori donijeti nešto posebno drugačije. Omjer snaga može biti tu negdje, dva, tri mandata gore-dolje, sad je HDZ jači, SDP je nešto slabiji, ali generalno neće tu biti nekakvih pomaka od nekih desetak mandata. Tako da ja stvarno smatram, ako govorimo o dugoročnoj stabilnosti države i o pravim nacionalnim interesima, onda ima mjesta ovdje za sve i vjerujem da ćemo se dogovoriti«, istaknuo je TolušićO HDZ-ovoj ponudi HNS-u: O tome će se razgovarati kad za to dođe vrijemeNije želio govoriti o tome što je HDZ ponudio HNS-u da bi čelnik te stranke Ivan Vrdoljak razmatrao suradnju HNS-a i HDZ-a, a u tom se smislu i našao s čelnikom HDZ-a i premijerom Andrejom Plenkovićem. »O tome će se razgovarati kad za to dođe vrijeme. Što se dešava u HNS-u to je stvar Hrvatske narodne stranke«, kratko je rekao Tolušić.Za prozivke HGS-ova kandidata za splitskog gradonačelnika Željka Keruma da je krađom izgubio izbore od HDZ-ova kandidata Andra Krstulovića Opare, Tolušić je kazao da »tko gubi taj se ljuti«, te je čestitao Krstuloviću Opari na »jednoj od naših najvećih pobjeda na ovim lokalnim izborima«.O gubitku Knina: HDZ-u je žao svakog grada kojeg izgubimo, ali ne možemo sve dobiti»Nama je žao svakog grada koji smo izgubili, ali ne možemo sve dobiti«, odgovorio je na pitanje kako tumači da je HDZ na izborima izgubio Knin koji je vodio od osamostaljenja Hrvatske, ali i naglasio kako je za njegovu stranku bitno da je polučila bolji rezultat nego na izborima 2013.