Neobičan potez

PREVIŠE POLITIKE? HRT ukida “Hrvatsku uživo” zbog emisije o gastronomiji i – “modernoj psihologiji”

Siniša Pavić

Da sve bude začudnije emisija Hrvatska uživo bila je sastavni dio jesenske programske sheme te imala u budžetu osigurana sredstva sve do siječnja 2018. godine. Pače, Maja Sever, Sanja Mikleušević i ostali novinari HuŽ-a uredno su bilo pozvani da sutra u 21 sat nazoče svečanoj prezentaciji jesenske sheme HRT-a



ZAGREB »Ukidaju HuŽ, jedan od rijetkih prostora slobode na javnoj TV, sadržaj koji je imao veću gledanost od središnjeg Dnevnika HRT-a!« Ovo je tek jedan od niza statusa što su se na društvenim mrežama pojavili oko 13 sati, netom nakon što se proširila vijest da programsko čelništvo HRT-a ukida emisiju »Hrvatska uživo«.


Emisija je, kako neslužbeno doznajemo, ukinuta bez ikakva objašnjenja. Redakciji HuŽ-a je tek telefonski priopćeno da emisija ide još ovaj tjedan, a onda će u terminu HuŽ-a na Prvom programu HRT-a ići zabavno mozaični uradak »Kod nas doma«, emisija u kojoj će, sudeći po najavama, biti »malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije«.


Šturo priopćenje je, kako se neslužbeno doznaje, izgovorio Ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, dok su mu sekundirali glavni urednik Prvog programa Bruno Kovačević i ravnateljica IMS-a Katarina Periša Čakarun.




Da sve bude začudnije emisija Hrvatska uživo bila je sastavni dio jesenske programske sheme te imala u budžetu osigurana sredstva sve do siječnja 2018. godine. Pače, Maja Sever, Sanja Mikleušević i ostali novinari HuŽ-a uredno su bilo pozvani da sutra u 21 sat nazoče svečanoj prezentaciji jesenske sheme HRT-a.


Što se u međuvremenu dogodilo tako veliko i važno da se emisija ukine!?


Odgovor, ‘zlobnici’ bi rekli, možda leži u onom citiranom statusu s početka teksta, jer zašto ne ukinuti jedan od rijetkih prostora slobode na javnoj TV i sadržaj koji je imao ako ne veću gledanost od središnjeg Dnevnika, ono zasigurno višestruko veću gledanost od sličnih formata!?


Niz je pitanja otišao put HRT-a, počevši od onog koji su razlozi za ukidanje, do onog nije li se emisija mogla barem prebaciti na informativni kanal HRT 4 onako kako će u novoj sezoni na Četvorci ići »Labirint«.


– Obavješćujemo vas da je HRT u novoj programskoj shemi odlučila drukčije koncipirati svoj poslijepodnevni i večernji program. Gledatelji HRT, naime, prema podacima koje smo prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali su da u poslijepodnevnome terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i emisija Hrvatska uživo, prevladavaju politički sadržaji.


Kako bismo se što uspješnije prilagodili potrebama gledatelja, programsko vodstvo odlučilo je da će HRT tijekom poslijepodnevnoga rasporeda, umjesto jedne, od ponedjeljka 18. rujna 2017. godine emitirati dvije mozaične emisije.


Prva emisija bit će na rasporedu od 15.00 do 15.50, a druga emisija emitirat će se od 17.20 do 18.05. Cilj je na taj način ponuditi još detaljniji pregled svih društvenih i javnih zbivanja, ali s drukčijom koncepcijom nego dosad – poručuju s HRT-a.