Nemoguće koalicije

PREVARA ILI POLITIKA? Evo što birači misle o prebjezima zastupnika u druge stranke

P. N.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istraživanje pokazuje što građani misle o prelascima stranaka i zastupnika u druge političke opcije i osjećaju li se prevarenima ako se radi o prelascima onih koje su na izborima odabrali.



Hrvatska politika posljednje dvije godine doživjela je do tada nemoguće koalicije, pa i to da bivši SDP-ovci podupiru Vladu Andreja Plenkovića. A što na takve koalicije i stranačke prelaske iz tabora u tabor kažu birači, istražio je Dnevnik Nove TV.


OSOBNI STAV: PREVARA KADA STRANKA ILI KANDIDAT PRIJEĐU U DRUGI TABOR


Nakon izbora stranke, ali i zastupnici ljevice odlazili su u desno ili s desnice još desnije. Kada se građane pita osjećaju li se osobno prevareni kada stranka ili kandidat za kojeg su glasali odluče prijeći u drugu političku opciju od one za koju su glasovali na izborima, njih 83 osjeća se prevareno, njih 14 posto se ne osjeća prevareno, dok 3 posto ne može procijeniti.


Prevarenima se osjećaju birači svih stranaka, počevši od SDP-a s 88 posto, MOSTA s 87 posto, do Živog zida s 85 posto, dok prevaru osjeća manje, točnije 72 posto birača HDZ-a. 


OPĆI STAV: STRANKA ILI ZASTUPNIK MIJENJA DRES – PREVARA ILI POLITIČKI DOGOVOR?




Kako bismo provjerili navedeni stav građana, pitali smo ih i načelno, kada se ne radi o prelascima njihovog osobnog odabira: jesu li stranački prelasci stvar političkog dogovora, a ne prevare. No, i dalje velika većina građana, njih 80 posto, prelaske nakon izbora i na općoj razini smatra prevarom. Političkim dogovorom to naziva 17 posto ispitanika, a ne može procijeniti njih 3 posto.


Prevarom to najviše doživljavaju birači Živog zida 88 posto, SDP-a 86 posto i MOSTA 82 posto. HDZ-ovi birači, njih 57 posto, doživljavaju to prevarom, a njih 37 posto političkim dogovorom.


GRAĐANI NE ŽELE GLASOVATI ZA ZASTUPNIKA KOJI JE PROMIJENIO STRANAČKI DRES


Većina građana ne bi glasovala za zastupnike koji bi promijenili stranački dres, misli tako 68 posto ispitanika. Da možda i bi glasovali za zastupnika koji bi ostao u ideološki sličnoj stranci misli 23 posto ispitanika. Ima i onih koji bi glasovali za zastupnika koji bi sada bio u drugoj ideološkoj stranci – takvih je 5 posto, dok 4 posto ne može procijeniti.


GRAĐANI NE BI GLASOVALI ZA STRANKU KOJA JE NAKON IZBORA PROMIJENILA KOALICIJU


Velika većina građana, njih 57 posto, ne bi glasovala stranku koja je nakon izbora promijenila koaliciju. Njih 33 posto bi glasovalo za stanku samo ako je u istoj ideološkoj grupaciji, a 5 posto bi glasovalo i za stranku koja je na drugoj ideološkoj strani. Ne može procijeniti njih 5 posto.


NAPOMENA


Istraživanje je provela agencija IPSOS, a provedeno je od 14. do 19. prosinca na reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika telefonskom metodom.