Istanbulska konvencija

PRESEDAN Crkva okreće leđa Plenkoviću? Svećenici pozivaju vjernike na prosvjed ispred HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Svećenici na misama po Hrvatskoj u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije



Posljednjih desetak dana traje u HDZ-u intenzivna post festum rasprava o Istanbulskoj konvenciji, ali ona je zasad rezultirala činjenicom da se sve više važnih članova stranke izjašnjava protiv nje, a ne da im se otklanjaju nedoumice vezane za pojam roda.


Posljedica je to sigurno i djelovanja drugih zainteresiranih aktera na javnoj sceni, naročito Crkve.


Naime, svećenici na misama po Hrvatskoj u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije. HDZ-ovci koji su praktični vjernici slušaju to i vjerojatno im nije svejedno.




U nedjelju navečer je tako, doznajemo, na misi u zagrebačkoj crkvi Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici bio Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića.


Čuo je tom prilikom s oltara svećenika kako, primjerice, polemizira s Plenkovićevom tezom da je Istanbulska konvencija »duboko kršćanska«, a na kraju mise je još pročitana obavijest da će se u subotu u Zagrebu održati prosvjed protiv konvencije i da će započeti, kako je rečeno, ispred sjedišta HDZ-a.


Presedan je da se u katoličkim crkvama poziva na demonstracije ispred sjedišta HDZ-a, koje će završiti na Markovom trgu.


Logično je da su u HDZ-u zabrinuti ovakvim razvojem događaja i u tom kontekstu valja promatrati i jučerašnju Plenkovićevu čestitku kardinalu Josipu Bozaniću za njegov imendan.


»Neka Vas patron Crkve i obitelji te višestoljetni zaštitnik hrvatske domovine, svojom pravednošću i vjerom vodi putem Vašeg poslanja«, napisao je premijer Bozaniću, kako je objavljeno na web stranici Vlade.


Prošle godine kardinalu nije iz Banskih dvora stigla imendanska čestitka.


*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 20.03.2018.