Bez posljedica

PREMIJER ODBIJA ZAHTJEV ZA SMJENU Ilčić: Ja sam samo rekao da hormoni utječu na osjećaje i raspoloženje

Dražen Ciglenečki

HDZ je dovoljno pametna stranka da zna lučiti znanstveno utemeljene činjenice koje sam izrekao od neprimjerenih, donekle i smiješnih istupa Arsena Bauka i Ines Strenja Linić, komentira Ilčić



ZAGREB Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić neće snositi nikakve posljedice kao savjetnik u Ministarstvu kulture, a zbog svojih tvrdnji o utjecaju hormona na raspoloženje žena, koje su u dijelu javnosti doživljene kao seksističke. Stav je Ilčićevog koalicijskog partnera HDZ-a, koji je ponovio i premijer Andrej Plenković, da je on o tim stvarima na jednoj tribini govorio kao političar, predsjednik stranke, a ne u ulozi savjetnika ministrice Nine Obuljen Koržinek. To je razlog što odbijaju SDP-ov zahtjev za njegovu smjenu.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk zatražio je stanku u Saboru kako bi pozvao Vladu da razriješi Ilčića.


Tijesna većina


– Pročitat ću njegovu izjavu. Žene za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan boljeg su raspoloženja. U progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije, kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona i onda su, da sad ne ulazim u tu temu, završen citat. Pokušajte, kolegice i kolege, zamisliti kako izgleda jedan radni dan u Ministarstvu kulture. Znači, dođe ministrica, savjetnik Ilčić je onako skenira, posmotri i kaže, znate, gospođo ministrice, danas vam nije dan, nemojte ništa raditi – rekao je Bauk i čudio se ministrici kulture što se Ilčiću nije zahvalila čim je pročitala njegovu izjavu.




Ona to, vjeruje, mora trpjeti zato što Hrast ima u Saboru jednog zastupnika, Hrvoja Zekanovića, koji je zbog tijesne većine jako važan Vladi i HDZ-u. Bauk je ipak apelirao na Ninu Obuljen Koržinek i premijera da smijene Ilčića, a založio se i da se što prije ratificira Istanbulska konvencija, čemu se Hrast izričito protivi. Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić ne ističe se feminističkim stavovima, ali i nju je zasmetala sporna Ilčićeva analiza.


– Dugo već u javnosti nije bilo ovako seksističke izjave nekog političara. Ovo je duboko sramotno i pokazuje da kolega Ilčić ima problema sa svojom seksualnošću. Ima problema i s rodnom ravnopravnošću, nije za to da žene budu ravnopravne. Ali, problem imaju i ministrica i premijer, jer Ilčić očito ne može biti savjetnik i jednostavno ga treba maknuti iz političkog života – naglasila je Ines Strenja Linić.


Međutim, za sve zagovornike Ilčićeve smjene Plenković je iz Davosa imao poruku da je on »nastupio kao predsjednik Hrasta, a ne kao savjetnik ministrice kulture«. Stoga je Ilčić bezbrižan. Rekao nam je da nitko iz vladajuće koalicije niti od njega osobno nije zatražio da podnese ostavku ili ublaži izjavu.

 Govor o spolnosti


– Ministrica mi je rekla isto ono što i za medije. HDZ je dovoljno pametna stranka da znaju lučiti znanstveno utemeljene činjenice koje sam izrekao od neprimjerenih javnih, donekle i smiješnih istupa Arsena Bauka i Ines Strenja Linić – ocjenjuje Ilčić.


Mostova je zastupnica, smatra, pokazala da nema veze s demokršćanstvom kao i »nisku razinu političke kulture, baš poput nekih prostačkih lijevih i liberalnih medija kojima ionako vjeruje sve manji broj ljudi«.


– Ja sam samo rekao da hormoni utječu na osjećaje i raspoloženje, nisam vrijeđao žene. Bilo je to u sklopu mojeg objašnjenja zašto je rodna ideologija pogrešna. Znam da govor o spolnosti u političkom kontekstu zvuči nezgrapno, ali bila je to tribina o Istanbulskoj konvenciji gdje se o tome mora govoriti – zaključuje predsjednik Hrasta.


Njegov stranački kolega Zekanović priznao je u Saboru da ne zna što je točno Ilčić rekao na toj tribini, ali ga je branio kao »časnog čovjeka«.