Danas imenovan

PREDSJEDNIČIN POVJERENIK ZA NESTALE Ivica Vrkić: ‘Nastavljam gdje smo stali u mirnoj reintegraciji’

Boris Pavelić

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Vrkić najprije kani temeljito upoznati problem nestalih u Domovinskom ratu, „proučiti stanje i odnose vezane uz potragu za nestalima, pribaviti podatke, izvješća i dokumente“. Potom kani osnažiti sadašnje napore te blisko surađivati s udrugama nestalih, i raditi zajedno Upravom za zatočene i nestale Ministarstva branitelja



Potragu za nestalima shvaćam kao nastavak posla koji smo započeli mirnom reintegracijom, ali ga nismo završili. Krajnje je vrijeme da učinimo sve što možemo kako bismo pronašli sve mrtve i pokopane, jer dok ne riješimo problem – neće biti mira. To je danas za naš portal izjavio gradonačelnik Osijeka i bivši voditelj hrvatskoga tima za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja Ivica Vrkić, kojega je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas imenovala svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu.


Vijest o Vrkićevu imenovanju predsjedničinim povjerenikom za nestale objavljena je nakon današnjega sastanka predsjednice Republike s predstavnicima dvadesetak braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata.


Julijana Rosandić iz Slavonskog broda, predsjednica Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, jedna je od sudionica sastanka s predsjednicom Republike na Pantovčaku. „Izvijestili smo predsjednicu o prošlotjednom razgovoru predstavnika udruga nestalih s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Predsjednica nam je zahvalila što je taj susret protekao dostojanstveno te kazala kako smatra da smo pridonijeli njezinoj inicijativi da se obnovi potraga za nestalima“, kazala nam je Julijana Rosandić.




Na molbu da komentira imenovanje Ivice Vrkića predsjedničinim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu, Rosandić je odgoborila kako o Vrkićevu političkom radu ne zna mnogo, tek podatak da je gradonačelnik Osijeka. „Ali ako predsjednica ima povjerenja u Vrkića, imam ga i ja“, kazala je.


Problem nestalih, kaže Rosandić, „traje 27 godina, i stvarno je krajnji čas da se kako-tako privede kraju“. „Obitelji su više nemoćne, njihovu članovi umiru, sve ih je manje… Sve su to tak strašne priče“, kazala nam je predsjednica Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, čija je cijela obitelj u Slavonskome brodu stradala od granate ispaljene preko Save.


Ivica Vrkić za naš je portal kazao kako ga je predsjedničina ponuda iznenadila, ali ju je „sa zadovoljstvom prihvatio“. „Ovaj je posao veliki izazov, ali i velika mogućnost. Koristit ću iskustva koja sam stekao u pregovorima između Hrvata i Srba u mirnoj reintegraciji“, dodao je.


Vrkić najprije kani temeljito upoznati problem nestalih u Domovinskom ratu, „proučiti stanje i odnose vezane uz potragu za nestalima, pribaviti podatke, izvješća i dokumente“. Potom kani osnažiti sadašnje napore te blisko surađivati s udrugama nestalih, i raditi zajedno Upravom za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. „Nije riječ ni o kakvom paralelizmu, nego o pojačanju postojećeg rada. Želim se uključiti u proces kroz predsjedničinu inicijativu, i na temelju njezinog utjecaja i politike“, objasnio nam je Vrkić.


Komentirao je i čestu podjelu nestalih na Hrvate i Srbe, odnosno na ljude nestale 1991, koji su većinom Hrvati, te na nestale poslije 1995, Bljeska i Oluje, koji su većinom Srbi. „Mislimo li se miriti i rješavati probleme, ne trebamo se dijeliti, nego okupljati. Mrtve tražimo bez obzira tko oni bili. Svi zaslužuju pažnju, poštovanje i pijetet.


Ako tako pristupimo problemu, sigurno ćemo ga lakše riješiti, a i na opće zadovoljstvo“, kazao je Ivica Vrkić, čija je politička dobronamjernost, diplomatska spretnost i ljudska otvorenost uvelike doprinijela uspjehu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.