Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.

POŽAR KOD ŠIBENIKA JOŠ JE AKTIVAN: Vatrogasci branili stambene objekte, sve bilo spremno za evakuaciju

foto: Duško Jaramaz / PIXSELL
foto: Duško Jaramaz / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2019. u 8:27 2019-07-28T08:27:00+02:00

"Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

ZAGREB - Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

"Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je Dukić rano jutros.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

"Situacija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije. 

Upozoro je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

Još uvijek su međutim zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca.

Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.

Iza ponoći ugrožen zaseok Slavice

Požar je iza ponoći ugrozio zaseok Slavice gdje su se vatrogasci borili oko samih objekata i provodili evakuaciju stanovništva, izjavio je zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević.

"Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata", rekao je Milošević u prvim satima nedjelje.

PXL_270719_25518384

Kazao je da je u mjestima Mihaljevići i Dulibići došlo do evakuacije starijeg stanovništva i djece, a provodi se i u mjestu Slavice.

"Jako je složena situacija i to je sve što vam mogu kazati. Vatrogasci rade maksimalno da sačuvaju objekte i da izvuku ljude", rekao je Milošević, zapovjednik šibenske javne vatrogasne postrojbe.

Dodao je da ne može reći kako će se stvar dalje razvijati, a jak vjetar otežava gašenje.

"Ovaj je požar na nekoliko frontova na jako velikoj površini. Zatražili smo sva moguća pojačanja, a trenutno se 200 ljudi bori s vatrom", rekao je.

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je situaciju na požarištu opisao "dosta teškom".

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je Tucaković za Hrvatsku televiziju.

Na gašenju požara angažirano je i 50 pripadnika Hrvatske vojske.

Zračne snage trebale bi se priključiti ujutro oko 5,30 sati. U subotu su to bila četiri kanadera i tri Airtractora.

Zbog požara zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, zbog čega je na naplati Pirovac kolona na izlazu oko jedan kilometar, izvijestio je HAK u 2 sata.

Zatvorene su bile i državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja, kao i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.