Ostaju neutralni

POŠTENI POSREDNICI Europska komisija nije podržala Sloveniju u sporu s Hrvatskom

Denis Romac

Foto Milivoj MIJOŠEK/Glas Istre

Foto Milivoj MIJOŠEK/Glas Istre

Slovenija nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju u opravdanost svoje tužbe protiv Hrvatske, Slovenija će po svemu sudeći iskoristiti mogućnost koja joj preostaje i sama tužiti Hrvatsku Sudu EU u Luksemburgu



RIJEKA Europska komisija odlučila je da neće podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže i da će ostati neutralna u arbitražnom sporu Zagreba i Ljubljane. Očekivanu odluku potvrdio je na brifingu za novinare u Bruxellesu glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas, rekavši kako će Europska komisija u ovom slučaju nastaviti djelovati kao »pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja«. 


»Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljivati nikakvo izvješće povodom slovenskog pisma utemeljenog na članku 259. europskog ugovora«, rekao je Schinas.


Glasnogovornik Europske komisije pritom nije želio špekulirati o tome je li pravna služba Europske komisije sugerirala europskim povjerenicima da je slovenska tužba osnovana kada govori o kršenju europskog prava u ovom slučaju, osobito na području provedbe ribarske politike i Schengena. 




Iako, dakle, Slovenija nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju u opravdanost svoje tužbe protiv Hrvatske, Slovenija će po svemu sudeći iskoristiti mogućnost koja joj preostaje i sama tužiti Hrvatsku Sudu EU u Luksemburgu.