Vera Glasnović Gjoni

Ova je pulska sutkinja oslobodila bolesnu ženu koja je uzgajala marihuanu: ‘To je beznačajno djelo’

P. N.

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Kazneni zakon u članku 33 kaže da nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova obilježja ako je stupanj počiniteljeve krivnje nizak, djelo nije imalo posljedice ili su posljedice neznatne i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen, naglasila je sutkinja Glasnović Gjoni



Potvrđivanje prvostupanjske presude Huanitu Luksetiću kojom je zbog uzgoja marihuane te posjedovanja 15 kilograma te droge radi daljnje prodaje osuđen na dvije godine zatvora izazvala je mnogo bure u javnosti. Huanito se na suđenju branio da je konoplju uzgajao da bi od nje napravio ulje koje konzumira radi ublažavanja posljedica svoje teške bolesti, multiple skleroze. No, takvu njegovu obranu riječki Općinski sud, a potom i Županijski sud u Osijeku koji je potvrdio presudu, nije prihvatio.


Bolest i njezine posljedice, nalaz i mišljenje sudsko-medicinskog vještaka bili su, međutim, dovoljni razlozi da sutkinja Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni, doduše za mnogo manju količinu droge, oslobodi inkriminacija jednu ženu i njezinog partnera koji su bili optuženi za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, piše Glas Istre  koji je napravio razgovor s njom.


Koji su argumenti obrane prevagnuli pri donošenju oslobađajuće presude?




– Činjenica je da se u ovom pulskom predmetu 48-godišnjakinju i njezinog godinu dana starijeg partnera teretilo da su u cilju uzgoja marihuane za vlastitu konzumaciju nabavili opremu potrebnu za uzgoj te uzgojili devet stabljika konoplje visine od 14 do 65 centimetara, koje su sadržavale više od 0,3 posto THC-a. Međutim, činjenica je da je okrivljena u svojoj obrani navela da je od 1996. godine HIV pozitivna, a imala je i hepatitis. Kazala je da je bila stalno bombardirana tabletama i terapijama, te joj je to uništilo organizam. Imala je problema s jetrom i bubrezima. Na internetu je pročitala da od marihuane može napraviti maslac pa je kupila sve što joj je trebalo za uzgoj, jer marihuane nema u prodaji. Partner joj je pomogao pripremiti maslac, a njegovom konzumacijom počela je dobivati na kilaži i počela je normalno funkcionirati. Za nju je, navela je, to bio samo lijek. Nije osporavala da je uzgojila devet biljaka, zna da je to zabranjeno, no ona već više od 20 godina boluje, o čemu je sudu dostavila medicinsku dokumentaciju. Žena je 74-postotni invalid, a kako je sama istaknula, otkad konzumira maslac s marihuanom njezini su nalazi puno bolji.


Huanitu Luksetiću u postupku pred sudom nije puno pomogla medicinska dokumentacija, no u ovom pulskom predmetu jest. U čemu je “kvaka”?


– Osim liječničke dokumentacije, u prilog obrani okrivljene da joj maslac pomaže da se lakše nosi s teškim bolovima i funkcionira normalno govorili su nalaz i mišljenje sudsko-medicinskog vještaka. On je, naime, kazao da njemu dostupna medicinska literatura i medicinske studije pokazuju da se marihuana, u različitim oblicima konzumacije poput maslaca, smole, ulja i tableta upotrebljava u određenim slučajevima kao ljekovito sredstvo. Vještak je ustvrdio da se okrivljenoj, ukoliko je posljedica njezine osnovne bolesti i konzumiranja veće količine lijekova bila bol, posebice u probavnom traktu, može prepisati pomoćni ljekoviti preparat. On je naveo i da se, s obzirom na dijagnozu i količinu lijekova koje okrivljena redovito konzumira, kod nje može javiti subjektivni osjet boli i da se onda kao pomoćno sredstvo u svrhu smanjenja i otklanjanja subjektivnog osjeta bola može primijeniti preparate koji sadrže tetrahidrokanabiol. Vještak je na izričit upit kazao da je preparat napravljen na bazi indijske konoplje subjektivno mogao pomoći i naveo da bi, čak i u slučaju kada bi se radilo o placebo efektu, taj preparat njoj pomogao, piše Glas Istre.