Zagrebački velesajam

Otvorena najveća ‘Nautika’ u ovom desetljeću

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ



ZAGREB Ovogodišnja sajamska sezona Zagrebačkog velesajma (ZV) započela je u srijedu otvaranjem 27. »Nautike«, najveće u ovom desetljeću, te 10. međunarodnog sajma gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa »Hotel&Gastroteh«, dok se Festival maslina otvara u petak.


U šest paviljona u sklopu Nautike izloženo je više od 200 plovila, od čega 24 hrvatske i dvije svjetske premijere.


Direktorica ZV-a Dina Tomšić na otvaranju je zahvalila hrvatskim brodograditeljima što su zagrebački sajam prepoznali kao dobru poslovnu priliku.


»ZV je protekle dvije godine opravdao povjerenje izlagača i posjetitelja, što ne bi uspio bez velike potpore grada Zagreba. U protekle dvije godine prepolovili smo gubitke velesajma«, rekla je Tomšić.Istaknula je i nastup talijanske provincije Calabrie, po prvi put na zagrebačkom sajmu nautike.

Na ukupno 19 tisuća četvornih metara na sve tri priredbe izlaže 455 izlagača što je rast od četiri posto u odnosu na lanjske priredbe.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Nastupaju izlagači iz 25 zemalja, s tim da je uz rast ukupne izložbene površine od deset posto zamjetan i porast izložbene površine po izlagaču.


Ovogodišnja Nautika okupila je i brojne izlagača vanbrodskih motora, raznovrsne nautičke opreme i pribora za brodove i jahte, opreme za ronjenje i ribolov, nautičke odjeće i obuće.


Od stručnih događanja održat će se sjednica Udruženja male brodogradnje, a na nagradnim igrama dijelit će se krstarenja i sudjelovanja na regati.


Tomšić je istaknula i humanitarnu akciju s ciljem skretanja pažnje na djecu s autizmom nazvanu »Ne dišem» tijekom koje će (subota u 11 sati) ronilac na dah Budimir Šobat pokušati oboriti Guinnessov rekord u statičkom zaronu na dah.


I Hotel&Gastroteh ima desetpostotni rast u odnosu na lani, a povod je za održavanje brojnih edukativnih prezentacija, degustacija i natjecanja za najboljeg hrvatskog kuhara »Cro Top 10«.


U sklopu Festivala maslina koji počinje u petak, 23. veljače, (održava se u Globusu), posjetitelji moći kupiti ili kušati više od 300 nagrađivanih maslinovih ulja.


Već u srijedu prije podne u sajamskim prostorima vladala je solidna gužva.


Sajmovi traju do 25. veljače uz uobičajenu cijenu ulaznice od 30 kuna, odnosno 20 kuna za učenike, studente i umirovljenike.