HNB

Otkriveno 513 krivotvorenih novčanica u prvoj polovici ove godine

Hina

NL arhiva

NL arhiva

U Hrvatskoj je od početka siječnja do kraja lipnja ove godine registrirano 513 komada krivotvorenih novčanica svih valuta izdvojenih iz optjecaja, među kojima najviše, 222 krivotvorine eura te 215 krivotvorenih novčanica kune, objavila je Hrvatska narodna banka na svojim mrežnim stranicama. Registrirano je i 65 krivotvorenih novčanica američkog dolara, a udio od 2 posto u krivotvorinama odnosi se na krivotvorene novčanice australskog dolara, konvertibilne marke, kanadskog dolara, njemačke marke i funte sterlinga



ZAGREB  U Hrvatskoj je od početka siječnja do kraja lipnja ove godine registrirano 513 komada krivotvorenih novčanica svih valuta izdvojenih iz optjecaja, među kojima najviše, 222 krivotvorine eura te 215 krivotvorenih novčanica kune, objavila je Hrvatska narodna banka na svojim mrežnim stranicama.


Registrirano je i 65 krivotvorenih novčanica američkog dolara, a udio od 2 posto u krivotvorinama odnosi se na krivotvorene novčanice australskog dolara, konvertibilne marke, kanadskog dolara, njemačke marke i funte sterlinga.


Registrirana 222 komada krivotvorenih novčanica eura u prvih šest ovogodišnjih mjeseci porast je od 19,4 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica eura evidentiranih u istom razdoblju prošle godine.




Najčešće registrirani apoen krivotvorenih novčanica stranih valuta bio je onaj od 50 eura, na koji se odnosilo 88 komada, što je porast od 35,4 posto u odnosu na prvo polugodište 2014.


Registriranih 215 komada krivotvorenih novčanica kuna izdvojenih iz optjecaja, porast je od 14,4 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine.


Uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2015. u optjecaju bilo 176,6 milijuna komada novčanica kuna, može se ustvrditi da je na jedan milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentiran prosječno jedan komad krivotvorene novčanice kuna.


Najčešće krivotvoreni apoen domaće valute u prvoj polovici ove godine bila je novčanica od 200 kuna, na koju se odnose 73 komada registriranih primjeraka krivotvorina kuna ili 34 posto, te novčanica od 500 kuna, na koju se odnosi 61 komad registriranih primjeraka krivotvorina kuna ili 28 posto.


Iz HNB-a navode kako krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2015. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem, ni u specijaliziranim institucijama niti u javnosti, a nisu izazvale ni financijsku štetu većih razmjera.


Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica.


Krivotvorene je novčanice lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru »OSJETI – POGLEDAJ – TITRAJ – PROVJERI«, navode iz HNB-a upućujući na provjere opisane na internetskim stranicama središnje banke.


HNB od svibnja 2009. provodi Nacionalni program za obuku zaposlenika banaka i financijskih institucija za postupak provjere autentičnosti novčanica i kovanog novca, a tiskao je i besplatno dijeli edukativne brošure o zaštitnim obilježjima novčanica kuna i o postupku provjere autentičnosti novčanica.