Sastanak u M. Lošinju

Osniva se Uprava za otoke, ministrica Žalac tvrdi da će otočna politika doživjeti veliki zaokret

Hina

»Otočna politika kreirat će se prema potrebama otočana! Kao nova ministrica uvažavat ću sve otočne proizvođače i ljude koji žive na otocima, a snažnom koordinacijom svih ključnih resora omogućit ćemo njihov ostanak i opstanak, ali i razvoj gospodarskog i turističkog potencijala naših otoka«, naglasila je ministrica Žalac



Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u subotu je u povodu obilježavanja 10 godina projekta »Hrvatski otočni proizvod« u Malom Lošnju održala sastanak s predstavnicima lokalne vlasti, istaknuvši da će Vlada otočnu politiku kreirati prema potrebama otočana, te je najavila osnivanje Uprave za otoke već do kraja ove godine. 


Na sastanku ministrice Žalac s obnašateljicom dužnosti gradonačelnika Malog Lošinja Anom Kučić i njenim suradnicima, bili su i ministar turizma Gari Cappelli i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Predstavnici Malog Lošinja prezentirali su razvojne projekte i projektne ideje kojima žele potaknuti gospodarski i turistički razvoj otoka Lošinja, a s ministrima Žalac i Capelli i državnim tajnikom Bobanom razgovarali su o mogućnostima financiranja tih projekata sredstvima iz EU fondova.




Istaknuta je potreba da hrvatski otoci dobiju važniju ulogu u idućoj financijskoj perspektivi, s obzirom na njihovu brojnost i važnost.


Uloga otoka u regionalnoj politici i sustavu EU fondova bila je ključna tema i na sastanku ministrice Žalac s otočanima i otočnim proizvođačima. Istaknuvši važnost razvoja otoka kao dijela politike regionalnoga razvoja najavila je osnivanje Uprave za otoke već do kraja ove godine.


»Otočna politika kreirat će se prema potrebama otočana! Kao nova ministrica uvažavat ću sve otočne proizvođače i ljude koji žive na otocima, a snažnom koordinacijom svih ključnih resora omogućit ćemo njihov ostanak i opstanak, ali i razvoj gospodarskog i turističkog potencijala naših otoka«, naglasila je ministrica Žalac.


U nastojanju da se u Hrvatskoj ravnomjerno razvijaju sva područja, Ministarstvo je formiralo jasan stav prema hrvatskim otocima, rekla je, dodavši kako će se novim zaokretom u otočnoj politici i boljim korištenjem EU fondova dodatno poduprijeti razvoj otoka. Posebna pažnja posvetiti će se i poboljšanju uvjeta života svih otočana, rekla je ministrica Žalac.