Isto ko i lani

Organizatori Bleiburga ne odustaju od mise: Misu će prijaviti idući tjedan, ali neće otkriti koji svećenik bi je vodio

Denis Romac

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Skoro sve će, dakle, biti isto kao i na prošlogodišnjoj komemoraciji. Spor je sveden tek na nesuglasje između katoličkih biskupa iz Austrije i Hrvatske, koji još nije riješen.



ZAGREB – Predstavnici Počasnog bleiburškog voda (PBV) u ponedjeljak će austrijskim civilnim vlastima prijaviti komemoraciju koja bi se 18. svibnja trebala održati na Bleiburgu. Samo ove godine, kako nam je rekao Božo Vukušić, za razliku od prijašnjih, u prijavi neće biti navedeno ime svećenika koji će služiti misu. Razlog je činjenica da Hrvatska biskupska konferencija (HBK) nije dobila odobrenje biskupije Gurk-Klagenfurt da hrvatski biskup, što je bila tradicija, predvodi misu.


Zahtjevna tema 


– Budući da još nije određen svećenik koji će u sklopu komemoracije služiti misu, nećemo ga moći staviti u prijavu. Ali, austrijskim vlastima to nije ni bitno. Događalo se prethodnih godina da smo u prijavi napisali da će misu služiti jedan biskup, a onda je on imao nekih obveza, pa ga je zamijenio drugi . Mi samo moramo prijaviti cijeli program komemoracije, od kojeg barem 70 posto mora otpadati na vjerski sadržaj, što ćemo i napraviti. Stoga ne očekujem nikakve probleme – ističe Vukušić. Mogući su, smatra, eventualno novi zahtjevi Austrijanaca u vezi s osiguranjem skupa na Bleiburgu, a njih su, kaže organizator komemoracije, u PBV-u apsolutno spremni prihvatiti.


Skoro sve će, dakle, biti isto kao i na prošlogodišnjoj komemoraciji. Spor je sveden tek na nesuglasje između katoličkih biskupa iz Austrije i Hrvatske, koji još nije riješen. O tome se razgovaralo u okviru proljetnog plenarnog zasjedanja Austrijske biskupske konferencije, iako je predsjednik ABK, kardinal Christoph Schönborn, naglasio na konferenciji za novinare da je za misu na Bleiburgu isključivo nadležna biskupija Gurk-Klagenfurt.




– Jako smo puno o tome razgovarali, već i na našim prijašnjim konferencijama. I to je zahtjevna tema. Ali, imamo sugestiju koju bih htio prenijeti i Hrvatskom saboru. Mislim da nam treba kultura procesuiranja povijesti. Bleiburg je bolna etapa u povijesti hrvatskoga naroda – s puno tisuća i tisuća mrtvih. Istovremeno je povijest kompleksna. Osobno dolazim iz Češke, ja sam prognanik. I sada 70, 80 godina nakon progona polako smo u stanju otvoreno i iskreno razgovorati o tome, Česi i njemački prognanici iz Češke – izjavio je Schönborn, dodao je kako su to »koraci koji nam trebaju«.


– Bilo bi mi drago kada bismo inicirali razgovore između Hrvatske i Austrije, možda s komisijom povjesničara – predlaže austrijski kardinal i podsjeća da je slično bilo i s češkim biskupima, s kojima su austrijski biskupi dogovorili zajedničku, potpisanu u Pragu. U protivnom, objašnjava, »ostat ćemo u konfrontaciji«.


Upozorio je kako se u Austriji kaže da je okupljanje u Bleiburgu »fašistički skup«, dok je u Hrvatskoj to »povijest predaka«.


– Dobio sam poštu od ljudi koji kažu da im je djed ubijen u Bleiburgu. Dajte da pokušamo zajedno obraditi tu kompleksnu povijest. To je važan proces koji će spriječiti da se proces instrumentalizira od strane određenih skupina, a to ne želimo ni mi, ni HBK. To je moj prijedlog – poručio je kardinal Schönborn.


Biskupi svoje rekli 


Drugim riječima, austrijski biskupi sugeriraju hrvatskim biskupima i političarima da porade na »kulturi procesuiranja povijesti«, upućujući na svoj osoban primjer, s obzirom na to da je Schönborn, kako je sam rekao, prognanik iz Češke. Očito dijeli sudbinu sudetskih Nijemaca, čije je nezadovoljstvo tridesetih godina Hitler iskoristio kao paravan za teritorijalne zahtjeve i kasniju aneksiju Sudeta, zbog čega su sudetski Nijemci platili visoku cijenu poslije rata, kada su zahvaljujući Benešovim dekretima protjerani, nakon što im je oduzeta imovina. Njemačka i Češka uspjele su usuglasiti deklaraciju o pomirenju tek 1997. godine, nakon višegodišnjeg ozbiljnog i teškog pregovaranja.


IKA prenosi odgovor HBK na kardinalov prijedlog, a taj je da hrvatski biskupi ostaju pri poznatom stajalištu iznesenom u priopćenju 8. ožujka. Tada su izrazili žaljenje zbog odluke biskupije Gurk-Klagenfurt i u cijelosti odbacili razloge koji su bili navedeni. Ni predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nije se uzbudio zbog Schönbornovih riječi.


– Uz svo poštovanje kardinala i austrijskih biskupa, stav HDZ-a, vladajuće većine i Vlade je da Sabor ostaje pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu. Ona će se održati i ove godine – rekao je Bačić. Nema ništa protiv da se obavi razgovor »hrvatske i austrijske Katoličke crkve«, pa da »usuglase eventualno sporne aspekte«.