SDP, HSS, HSU, SNAGA, GLAS, IDS, Demokrati

Oporba: Izmjenama Zakona o izboru predsjednika spriječiti krađu na izborima

Hina

Ilustracija / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ilustracija / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, na konferenciji za novinare uoči saborske rasprave o tom SDP-ovu prijedlogu zakonskih izmjena, poručio je kako traže višestranačke biračke odbore i na predsjedničkim izborima, kao što je na svim ostalima te da birač na glasačkom mjestu potpisom potvrdi da je preuzeo glasački listić



ZAGREB Čelnici oporbenih stranaka, SDP-a, HSS-a, HSU-a, SNAGA-e, GLAS-a IDS-a i Demokrata u četvrtak su zatražili izmjenu Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske kako bi se spriječila manipulacija i krađa glasova te osigurala transparentnost izbora.


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, na konferenciji za novinare uoči saborske rasprave o tom SDP-ovu prijedlogu zakonskih izmjena, poručio je kako traže višestranačke biračke odbore i na predsjedničkim izborima, kao što je na svim ostalima te da birač na glasačkom mjestu potpisom potvrdi da je preuzeo glasački listić.


Krađa glasova demotivira glasače


»Ako se dogodi krađa glasova na izborima, građani postaju demotivirani, još više razočarani stanjem u zemlji, jer znaju da njihov glas neće ništa promijeniti, a rezultati izbora u tom slučaju nisu odraz stvarne volje većine građana«, istaknuo je Bernardić, dodavši da izmjenama koje predlažu žele dati doprinos razvoju demokracije.




Pojasnio je intenciju da se birački odbori za predsjedničke određuju na isti način kako je to propisano za europske i parlamentarne izbore, jer je dosadašnja praksa pokazala ispravnost ovog prijedloga.


Bernardić: Predlažemo da birač svojim potpisom potvrdi da je glasao


»Danas imamo situaciju da članove biračkih odbora određuje lokalna samouprava što u praksi znači da, primjerice, Milan Bandić, kao gradonačelnik, ali ujedno i predsjednik stranke koji još k tome podržava jednog kandidata, određuje članove biračkog odbora, a to znači da zbog stranačke pripadnosti načelnika i gradonačelnika ovaj način izbora članova biračkih odbora nije pošten«, istaknuo je čelnik SDP-a.


Usto, oporba svojim prijedlogom traži da birač potpiše kada preuzme glasački listić. »Sada se izašli birači evidentiraju zaokruživanjem birača i to od strane članova biračkih odbora, a mi predlažemo da birač svojim potpisom potvrdi da je glasao. Po sadašnjem zakonu, kada bi član biračkog odbora htio ukrasti glasove, treba samo zaokružiti redni broj ispred imena birača koji nije došao na glasanje i ubaciti listić u kutiju«, upozorio je Bernardić.


Po našem prijedlogu, da bi se ukrao glas, mora se krivotvoriti i potpis, što krađu glasova čini opasnijim poslom, koji podliježe kaznenom progonu te ga pravednijim i učinkovitijim načinom kontrole izbora i smanjujem mogućnosti krađe i manipuliranja glasovima, dodao je.


Kazao je još da je Vlada njihov prijedlog odbila jer se zakon mijenja u godini izbora, ali, ističe, isti taj kriterij nisu imali kada su netom prije europskih izbora promijenili Zakon o financiranju izbornih kampanja i na takav način htjeli pogodovati HDZ-u misleći da će dobar izborni rezultat ostvariti ako potroše puno novaca, no, na njihovu žalost, stvarnost je pokazala suprotno.


»Način na koji je Vlada dala negativno mišljenje na prijedlog Zakona, u najmanju ruku izaziva sumnju u iskrene namjere, i transparentnost izbornog procesa. Na snazi su očito dvostruki kriteriji. I stoga, da bismo spriječili krađu glasova na izborima, predlažemo ovaj Zakon. Pozivam građane da se masovno odazovu na izbore i tako barem donekle smanje mogućnost manipulacije i krađe glasova«, pozvao je Bernardić.


Goran Aleksić iz SNAGA-e je poručio je da su predsjednički izbori jako bitni jer će se stvoriti psihološka prednost za opciju koja pobijedi na izborima. »Ako ne pobijedi Zoran Milanović to će značiti da će HDZ pobijediti na parlamentarnim izborima«, poručio je, uz apel građanima da iziđu na izbore i glasaju po svojoj savjesti.