Nevera

Olujno nevrijeme zahvatilo noćas Istru: Padala stabla, Nijemac ozlijeđen, oštećeni automobili

Hina

Ilustracija /  Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Prema podacima istarske policije tijekom nevremena, oko jedan sat, u autokampu Valkanela u Vrsaru je uslijed jakih naleta vjetra na kamp prikolicu u vlasništvu 38. godišnjeg njemačkog državljanina palo stablo kojom prigodom je Nijemac lakše ozlijeđen



Olujno nevrijeme zahvatilo je noćas oko 00:30 sati područje Istarske županije, i to područje Poreča, Umaga, Novigrada, Buja i Labina te je trajalo otprilike do 02:15 sati, piše portal Regional Express.


Najkritičnije je bilo na području od Novigrada preko Savudrije do Buja te na predjelu Vrsara i Poreča gdje je naglo zapuhala olujna tramontana te su udari vjetra pritom dostizali i 130 km/h, navodi istarski meteo portal Istramet.


Zaprimljeno je oko 20 dojava građana o padu stabala i granja na prometnice te dva pada stabala na osobna vozila, razbacanim prometnim znakovima i dijelovima montažnog kružnog toka ali bez teže ozlijeđenih osoba.




Prema podacima istarske policije tijekom nevremena, oko jedan sat, u autokampu Valkanela u Vrsaru je uslijed jakih naleta vjetra na kamp prikolicu u vlasništvu 38. godišnjeg njemačkog državljanina palo stablo kojom prigodom je Nijemac lakše ozlijeđen.


»U prvoj zaprimljenoj dojavi govorilo se o više ozlijeđenih, no dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako je lakše ozlijeđen samo 38-godišnji njemački državljanin kojemu je pomoć pružena na mjestu događaja dok je potom prevezen u pulsku Opću bolnicu«, istaknula je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.


Dodala je kako je tijekom nevremena u porečkom autokampu Laguna grana pala na osobni automobil u vlasništvu 47-godišnjeg talijanskog državljana kojom prigodom je pričinjena samo materijalna šteta.


Vatrogasci i djelatnici Istarskih cesta odmah su izlazili na intervencije i otklanjali drveće te nije bilo prekida prometovanja ili dužih zastoja u prometu.


Vatrogasci Poreštine i Umaštine imali čak 25 intervencija. Najjači udari vjetra izmjereni su u Dajli (125 km/h), Novigradu (106 km/h) i Poreču (82 km/h).


Bile su i dvije intervencije spašavanja na moru (kod Vrsara i Poreča), bez ozlijeđenih osoba.


Uslijed nevremena došlo je do prekida opskrbe električnom energijom za potrošače na području Umaga, Buja, Labina, Rovinja i Vodnjana.


Dežurne ekipe elektroprivrede su na terenu te otklanjaju kvarove. Stanje je većim dijelom normalizirano ali potpuna normalizacija opskrbom el. energijom očekuje se tijekom dana. Srećom nisu zaprimljene dojave o teže ozlijeđenim osobama.


Inače, tijekom noći na istarskim prometnicama zabilježeno je pet prometnih nezgoda, i to četiri na području Poreča te jedna u Labinu u kojima nitko nije ozlijeđen već je uglavnom došlo do naleta na srušena stabla.


U 3.40 sati u blizini porečkog lukobrana nasukala se talijanska jedrilica u kojima je bilo sedam osoba, no nitko nije ozlijeđen te je njih plovilo porečke Lučke uprave odvezlo na kopno.


Što se tiče oborina, kao i kod prošlih ovoljetnih fronti, tijekom noći nisu zabilježene značajnije količine, a prema podacima Istrameta do dva sata ujutro obilnija kiša pala je jedino na Umaštini (32 mm) i Rovinjštini (23 mm).