Sastanak u Kamanju

Okupljanje 80-tak članova SDP-a: ‘Tražimo odlazak Davora Bernardića i unutarstranačke izbore’

Hina

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osim četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a, Siniše Hajdaša Dončića, Peđe Grbina, MIhaela Zmajlovića i Vedrana Babića, u Kamanju su bili i Igor Dragovan, Nenad Stazić, Željko Jovanović, europarlamentarka Biljana Borzan, Arsen Bauk, te drugi viđeniji članovi stranke iz svih krajeva Hrvatske



KAMANJE Neformalna skupina od 81 člana SDP-a zatražila je u petak u Kamanju »trenutni» odlazak Davora Bernardića s dužnosti predsjednika SDP-a zbog »katastrofalng vođenja stranke i rušenja njezina rejtinga među građanima«, održavanje izbora za sva stranačka tijela do kraja godine te poništenje svih sankcija protiv članova koji su kritički upozoravali na loše stanje u SDP-u.


 Od Glavnog odbora SDP-a traži se da na prvoj sljedećoj sjednici donese potrebne odluke kako bi se ti zahtjevi mogli realizirati, pri čemu se ističe da je Glavni odbor »odgovoran za budućnost SDP-a i Hrvatske«.


Također posebnim se zaključkom pozivaju svi članovi SDP-a da »kroz sve organizacijske oblike» i tijela stranke otvoreno iznesu svoja stajališta i podupru te zahtjeve.




 Osim četvorice suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a, Siniše Hajdaša Dončića, Peđe Grbina, MIhaela Zmajlovića i Vedrana Babića, u Kamanju su bili i Igor Dragovan, Nenad Stazić, Željko Jovanović, europarlamentarka Biljana Borzan, Arsen Bauk, te drugi viđeniji članovi stranke iz svih krajeva Hrvatske.


Hajdaš Dončić: SDP opet može postati hrvatska avangardna stranka


 Siniša Hajdaš Dončić novinarima je nakon sastanka zatvorenog za javnost izrazio zadovoljstvo što su se potpisnicima zahtjeva za odlazak Davora Bernardića pridružili mnogi načelnici i gradonačelnici i župani iz SDP-a. Istaknuo je kako vjeruje da uz promjenu vodstva SDP opet može postati hrvatska avangardna stranka te da će se mijenjanjem SDP-a mijenjati i hrvatsko društvo.


 Pozvao je sve članove, Glavni odbor, Predsjedništvo i sva druga stranačka tijela, da učine SDP boljim i »jedinom pravom oporbom u Hrvatskoj«, ističući da je njihova »moralna obveza da ubrzo shvate da su SDP-u zaista brzo potrebni izbori«. Vjeruje da će skup na kojem je bilo osamdesetak ljudi, među kojima je polovica gradonačelnika i načelnika SDP-a, pokazati svima, pa i Davoru Bernardiću, da postoji kritična masa za njegov »trenutni« odlazak.Europarlamentarka Biljana Borzan, članica Predsjedništva SDP-a, rekla je u izjavi novinarima kako je dobro što su se okupili jer je SDP-u »potreban reset«.

Kako je rekla, kao članica Predsjedništva SDP-a, »spremna je svoju glavu staviti na panj«. »Ako nisam radila dobro, maknite me. Kod nas ideoloških razlika nema, ali očigledno je došlo do sukoba koji nisu ideološke naravi, nego sukob koncepta funkcioniranja stranke«, rekla je Borzan.


 Mišel Jančić, gradonačelnik Koprivnice kojeg se moglo vidjeti s tzv. neretljanskom skupinom, rekao je kako je i prije govorio da SDP-u treba promjena na bolje te da je već nekoliko puta rekao da bi kolega Komadina mogao biti »stabilizacijsko rješenje«.


 Uz Jančića su bili i gradonačelnici Siska, Ogulina, Pregrade, Vrgorca, Jastrebarskog i mnogih drugih gradova.


Bauk: Kolege su me pozvale i rado sam se odazvao


 Arsen Bauk, kojeg se smatralo podupirateljem vodstva stranke, na novinarsko pitanje je li njegov dolazak na skup »poruka Bernardiću da više nema njegovu potporu«, odgovorio je kako se »nikada nije izjašnjavao kroz dolaske i nedolaske» te da će biti na stranačkim sastancima prilike da se iznesu stajališta.


 Na pitanje bi li sutra otišao na neki sastanak na koji bi ga pozvao Davor Bernardić, Bauk je odgovorio da je Bernardić predsjednik stranke, a zadatak je članova da »prisustvuju skupovima ako mogu«.


 »Mene su kolege pozvale ovamo i rado sam se odazvao«, dodao je Bauk.