Obitelj djevojčice poginule na hrvatskoj granici

Odbijen zahtjev za azil obitelji Hosseini: Strasbourg tražio da ih se smjesti u bolju sredinu, Hrvatska ih vraća u – Srbiju

Jasmin Klarić

foto: arhiva obitelji Hosseini

foto: arhiva obitelji Hosseini

Naime, kako se može neslužbeno doznati, izgleda da im je MUP im odbio zahtjev za azilom i to uz obrazloženje da su u Hrvatsku došli iz treće, sigurne zemlje - Srbije. Predmet je sad po svemu sudeći u fazi žalbe na Upravnom sudu.



Afganistanska obitelj Hosseini, u kojoj je do studenog bila i šestogodišnja djevojčica Madina koja je prošlog studenog poginula blizu granice Srbije i Hrvatske, po svemu sudeći neće još dugo biti u Tranzitno prihvatnom centru Tovarnik – što je smještaj koji su uspoređivali sa zatvorom.


Naime, kako se može neslužbeno doznati, izgleda da im je MUP im odbio zahtjev za azilom i to uz obrazloženje da su u Hrvatsku došli iz treće, sigurne zemlje – Srbije. Predmet je sad po svemu sudeći u fazi žalbe na Upravnom sudu.


Podsjetimo, krajem prošlog tjedna je Europski sud za ljudska prava zatražio od MUP-u da obitelj odmah smjesti u sredinu u kojoj neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju, konstatirajući kako je ta obitelj sa jedanaestoro djece u Tovarniku raspoređena u tri prostorije u ustanovi zatvorenog-zatvorskog bez mogućnosti međusobnog viđanja osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i s onemogućavanjem kontakta s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći.




Odvjetnica obitelji Sanja Bezbradica Jelavić je nakon te odluke, još u petak zatražila hitna kontakt s obitelji Hosseini, međutim, do danas od MUP-a nije dobila nikakav odgovor.