'Kamanjci' imaju novi prijedlog

Očajnički pokušaj iz SDP-a: Mi smo u totalnom kolapsu, ali ako ovo provedemo mogli bi se spasiti

Tihana Tomičić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

 Jedan od članova Predsjedništva objasnio nam je što bi to točno značilo: svi članovi imali bi pravo izaći na takvo savjetodavno izjašnjavanje na kojem bi odgovorili na samo jedno pitanje – treba li Davor Bernardić otići s mjesta predsjednika stranke i trebaju li se raspisati novi izbori za predsjednika.



RIJEKA – SDP-ovi »kamanjci«, skupina okupljena oko Peđe Grbina i Siniše Hajdaša Dončića, došla je do ideje koja bi mogla biti spasonosna za trenutnu blokadu rada u toj stranci, gdje pobunjenici nemaju dovoljnu većinu da sruše Davora Bernardića, ali ni on nema snagu da ih stavi pod kontrolu pa više ne funkcioniraju ni Predsjedništvo ni klub zastupnika. Rješenje je unutarstranački referendum, svojevrsni izbori prije izbora, na kojima bi se članstvo izjasnilo da li želi da Bernardić ostane ili ode s čela stranke.


Prvi je taj prijedlog javno u ponedjeljak iznio predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, a onda ga je ponovio suspendirani Peđa Grbin koji je rekao da bi to bilo apsolutno u duhu demokratskog izjašnjavanja svih članova stranke, te sukladno Statutu.


I doista, članak 45. Statuta SDP-a kaže kako Glavni odbor može donijeti odluku o provođenju izjašnjavanja članstva putem unutarstranačkog referenduma. Jedan od članova Predsjedništva objasnio nam je što bi to točno značilo: svi članovi imali bi pravo izaći na takvo savjetodavno izjašnjavanje na kojem bi odgovorili na samo jedno pitanje – treba li Davor Bernardić otići s mjesta predsjednika stranke i trebaju li se raspisati novi izbori za predsjednika.




– Mi smo u totalnom kolapsu, nijedna stranačka institucija više ne funkcionira, blokada je između predsjednika stranke i kluba, između samog Predsjedništva i predsjednika, između svih karika u lancu. Pritom, svi se pozivaju stalno na volju članstva – pa provjerimo je! Neka članovi kažu što žele. Ako žele da Bernardić ostane, mi ćemo zaista zašutjeti zauvijek. Ali ako kažu da nema više njihovo povjerenje, tada ni on neće imati što drugo nego odstupiti. Pa neka Zlatko Komadina bude v.d. do novih izbora koliko hoće, mi više nemamo ni problem s time. Samo da se napokon nešto u stranci pokrene. Neka članstvo odluči – rekao nam je jedan od autora ideje o referendumu iz redova »pobunjenika«.


Sad je još samo pitanje jesu li tri najdominantnije struje u SDP-u – »kamanjci«, Bernardićevi te Komadinini sposobni više uopće međusobno dogovoriti konsenzus o barem tom jednom pitanju, kojim bi se mogao presjeći Gordijski čvor u toj stranci.