Preporuka, ne ultimatum

Obersnel o saborskom glasanju: Stranačka disciplina pobijedila zdrav razum

Tihana Tomičić

Obersnel tvrdi da nije točno da je predlagao da se ne donese Zakon o porezu na dohodak: 'Upravo suprotno, rekao sam da nemam ništa protiv da građani dobiju veću plaću, ali ne samo na teret lokalne i regionalne samouprave. Iz tog razloga predlagao sam, a u tome me podržao i Gradski odbor, da se izmjeni Zakon o financiranju JLS u skladu s prijedlozima Udruge gradova čime bi smanjenje poreznih prihoda ravnomjerno rasporedilo na državu i lokalnu samoupravu

RIJEKA  - Nakon saborskog glasanja, na kojem su riječki zastupnici svi redom, osim Luke Denone, podržali Vladine prijedloge Zakona o regionalnom razvoju, novi brdsko-planinski zakon i Zakon o financiranju lokalne samoprave, unatoč preporuci Gradskog odbora SDP-a Rijeke da to ne čine već da se usprotive štetnoj politici Vlade, za komentar smo zamolili šefa riječkog SDP-a Vojka Obersnela:- Naravno žao mi je da naši zastupnici nisu postupili u skladu s preporukom Gradskog odbora, kao i da su za navedeni zakon glasali brojni načelnici i gradonačelnici koji sjede u saborskim klupama. Stranačka disciplina još je jednom odnijela pobjedu nad razumom i odgovornošću prema lokalnoj samoupravi. Netočno je da je to bio ultimatum, to je bila preporuka, a to je velika razlika.Na pitanje očekuje li stranačke sankcije zbog protivljenja Vladinim prijedlozima, kaže:– Do sad ste već u više navrata zazivali stranačke sankcije kad sam ja u pitanju pa mogu zaključiti da bi vas to baš veselilo. Ne očekujem nikakve sankcije, niti ih se bojim jer još uvijek vjerujem u demokratske pricipe rada i ponašanja. Legalno sam, najprije na stranačkim tjelima, pa zatim u neposrednom razgovoru s nekoliko članova Vlade, a nakon toga i javno, iznosio svoj stav koji se u potpunosti podudara sa stavom Udruge gradova, a za koji imam i podršku Gradskog odbora, Županijskog odbora i svih SDP-ovih načelnika i gradonačelnika iz PGŽ. Nažalost nisam uspio uvjeriti potrebnu većinu, ali ubrzo ćemo vidjeti posljedice ovakvih zakona.


U vrhu SDP-a jučer su imali sasvim kratki komentar:– Svi su zakoni usvojeni, zar ne. Prema tome sasvim je jasno kakvu je podršku riječki prijedlog dobio, nikakvu.


Obersnel tvrdi da nije točno da je predlagao da se ne donese Zakon o porezu na dohodak: ‘Upravo suprotno, rekao sam da nemam ništa protiv da građani dobiju veću plaću, ali ne samo na teret lokalne i regionalne samouprave. Iz tog razloga predlagao sam, a u tome me podržao i Gradski odbor, da se izmjeni Zakon o financiranju JLS u skladu s prijedlozima Udruge gradova čime bi smanjenje poreznih prihoda ravnomjerno rasporedilo na državu i lokalnu samoupravu. Gradonačelnika smo pitali i kakvih će rezova u riječkom proračunu biti sad kad će izgubiti barem 50 milijuna kuna:– Rezova će u gradskom proračunu zasigurno biti jer treba nadoknaditi taj manjak. Za sada mogu potvrditi da će se smanjiti masa plaća za zaposlene u upravi i proračunske korisnike, a sve ostalo saznat ćete kad i svi ostali, to jest kad na sljedećem kolegiju predstavim proračun za 2015., rekao nam je Obersnel.