Adriatic Plastic Challenge

OTOK ĆE ZAŠTITI NJEGOVE TRI KĆERI Zlarin će biti prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike

P. N.

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Članica pobjedničkog tima Ana Robb istaknula je da na Zlarinu živi dvjestotinjak stanovnika, "što ga čini idealnim mjestom za pokušaj ovog eksperimenta".



Zlarin će biti prvi hrvatski otok na kojem se neće koristiti proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu. Među četiri inovativna rješenja za zaustavljanje zagađenja Jadranskog mora plastičnim otpadom, a u okviru inicijative Adriatic Plastic Challenge, projekt „Zlarin – otok bez plastike“ dobio je najbolje ocjene. Nagrađeno rješenje ponudile su tri djevojke porijeklom sa Zlarina, s ciljem da ovaj otok postane prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike.


– Ana Nataša i Ivana razvile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok. Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo, također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima. Projekt podupire lokalno stanovništvo te turistička zajednica otoka Zlarina, izvijestila je inicijativa Adriatic Plastic Challenge.


Članica pobjedničkog tima Ana Robb istaknula je da na Zlarinu živi dvjestotinjak stanovnika, “što ga čini idealnim mjestom za pokušaj ovog eksperimenta”.




– Imamo samo jednu samoposlugu i nekoliko kafića i restorana što znatno smanjuje broj ljudi koji trebaju poduprijeti našu ideju. Lokalna zajednica daje nam veliku podršku i jedva čekamo da Zlarin bez plastike zaživi.“, rekla je Ana Robb.


Tijekom dvodnevnog bootcamp-a inicijative Adriatic Plastic Challenge, odabrani timovi projektna su rješenja pretvorili u poslovne modele te su svoje ideje prezentirali pred stručnim žirijem. 


Drugo mjesto osvojio je tim „Adriatic Plastic“ koji je predstavio aplikaciju koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratne plastike, dok je treće mjesto pripalo timu „Microplastic Filter“ koji je prezentirao prototip filtera koji odvaja mikroplastiku u perilicama rublja.


Organizatorice Sandra Vlašić iz udruge Terra Hub te Petra Počanić iz udruge Zona pojasnile su što nagrađene timove čeka u budućnosti te pozvale na daljnju suradnju.


– Iako su prva tri tima financijski nagrađena, ovo je bila izvrsna prilika za sve da pretvore svoje ideje u održive modele koji su spremni zaživjeti. U ovoj skupini prepoznali smo golemi potencijal kojeg želimo nastaviti razvijati. Ovo je definitivno tek početak, a udruge Terra Hub i Zona svakako će pratiti i podupirati sve timove na njihovom putu, poručuju organizatorice.