Sastanak oporbenjaka

OPORBA SLOŽNA Pokreće inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabi svih sustava

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Ovo je, na žalost, HDZ-ov modus operandi kao i uvijek. Kao što se htjela zataškati afera Borg, tako se želi zataškati i ova. Tako HDZ uvijek funkcionira. S ovim zadnjim slučajem jasno je da je sigurnosni sustav u Hrvatskoj probijen. A sustav koji je probijen ne može građanima osigurati zaštitu od kriminala i korupcije ni borbu protiv kriminala i korupcije«, rekao je Bernardić



ZAGREB Saborska opozicija u srijedu je dogovorila pokretanje inicijative za osnivanje istražnog povjerenstva o zlouporabi svih sustava, pri čemu oporbenjaci smatraju da je premijer Andrej Plenković najodgovornija osoba za sve afere.


Nakon sastanka predstavnika oporbenih stranaka, predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da je odgovornost opozicije da inzistira na rasvjetljavanju istine u svim aferama, pa tako i u recentnima.


»Ovo je, na žalost, HDZ-ov modus operandi kao i uvijek. Kao što se htjela zataškati afera Borg, tako se želi zataškati i ova. Tako HDZ uvijek funkcionira. S ovim zadnjim slučajem jasno je da je sigurnosni sustav u Hrvatskoj probijen. A sustav koji je probijen ne može građanima osigurati zaštitu od kriminala i korupcije ni borbu protiv kriminala i korupcije«, rekao je Bernardić.


Bernardić: Naša je odgovornost da inzistiramo na rasvjetljavanju istine




Naše je glavno pitanje, dodao je, ima li ova zemlja snage da se obračuna s kriminalom i korupcijom. Stoga je naša odgovornost, i u tome je oporba složna, da inzistiramo na rasvjetljavanju istine, da se ova afera ne sakrije i ne ode pod tepih’, poručio je Bernardić.


Pojasnio je da je oporba razgovarala o osnivanju povjerenstva koje bi se bavilo svim slučajevima zlouporabe sustava. »Nije ovdje riječ o istražnom povjerenstvu za SMS, nego o povjerenstvu za istraživanje zlouporaba svih sustava, u koje je upetljan kriminal i korupcija. HDZ je pred vrlo jasnim izborom – ili će podržati osnivanje povjerenstva ili neće podržati osnivanje povjerenstva i pokazati da žele zataškati ovu aferu«, istaknuo je Bernardić.


Dodao je i da »ako je Plenkovićev potrčko (Branko) Bačić izjavio da neće podržati povjerenstvo to samo znači da Plenković pokušava zataškati aferu«.


Čelnik HSS-a Krešo Beljak kazao je da su se »dogovorili da nastupe zajedno, jer ova afera ne može proći kao što su prošle neke druge i ovo se napokon mora istjerati do kraja«.


»Drago mi je da su sve opozicijske snage u tome složne. Ne može se ekskulpirati premijer Plenković jer je on najodgovornija osoba u državi i on je sve znao. I 2011. kada je bio član HDZ-a i kada je postao predsjednik HDZ-a, Brkić mu je bio prvi suradnik. Najodgovornija osoba za ovu i sve afere je Andrej Plenković. HDZ može promijeniti dlaku ali ćud ne«, smatra Beljak.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je da je »činjenica da su institucije pod utjecajem politike«. Ovdje nije problem jednog čovjeka, kaže, nego institucija koje su pod utjecajem politike jer ne rade svoj posao, a informacije cure tek kada to odgovara onima na vlasti.


»Nećemo pristati na tezu Andreja Plenkovića da ovo nije ugodna situacija za Milijana Brkića, ovo nije ugodna situacija za HDZ, a najmanje je ugodna situacija za hrvatske građane kada vide na koji nam način rade institucije. Nadam se da će se u cijelom procesu vidjeti tko je svodnik, a tko prostitutka«, istaknuo je Grmoja.


Smatra da »izjave Branka Bačića, Plenkovićeva potrčka, pokazuju stav HDZ-a prema cijeloj aferi da im nije stalo do borbe protiv korupcije, nego da je riječ o unutarstranačkom sukobu«.


Bačić: Ne može se osnovati saborsko povjerenstvo za aferu SMS jer je slučaj na sudu


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ranije je izjavio da se po Zakonu o istražnim povjerenstvina ne može osnovati saborsko povjerenstvo za aferu SMS jer je slučaj na sudu.


»Još nisam dobio niti je u tajništvu Sabora zaprimljen prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva o aferi SMS. Zakon o istražnim povjerenstvima je jasan i on govori da kada se za određeni postupak otvori sudbeni postupak, prestaje s radom istražno povjerenstvo«, rekao je.


Napomenuo je da je »afera SMS epilog dobila na Županijskom sudu u Osijeku«. To znači, pojašnjava, da su nastupile okolnosti da se takvo Povjerenstvo ne može osnovati ili, ako je osnovano prestaje s radom.


»Osnivanje povjerenstva bilo bi u suprotnosti sa zakonom i mi ga ne možemo podržati«, poručio je, uz ogradu da još nije vidio nikakv prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva.


Osnivanje istražnog povjerenstva može pokrenuti desetina zastupnika, a hoće li biti formirano odlučuje se većinom glasova na plenarnoj sjednici.


Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić najavio je da je za četvrtak sazvao sjednicu vezano za recentne događaje ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz aferu SMS, curenje informacija i svih mogućih zlouporabe položaja. Na sjednici će sudjelovati predstavnici sigurnosnih službi, policije i DORH-a.