Zrakoprazna tranzicija

OPASAN VAKUUM Upravi Jadrana istekao mandat, tvrtkom sada ne upravlja – nitko

Aneli Dragojević Mijatović

Očekuje se da bi proces prijenosa vlasništva uskoro trebao započeti, no trenutačno nema tko donositi tekuće odluke pa ne bi bilo dobro da ovakvo stanje potraje



RIJEKA – Predsjedniku Uprave Jadran hotela Dinu Manestru prošli je tjedan, točnije 17. siječnja, istekao mandat, a sjednica Nadzornog odbora društva, za koju se očekivalo da bi mogla riješiti i pitanje rukovodstva tvrtke u razdoblju u kojem društvo treba promijeniti vlasnika, odgođena je. Jadranom stoga trenutačno ne upravlja nitko, odnosno nema tko donijeti odluke vezane ni za tekuće poslovanje.


Iako se ne očekuje da bi ovaj vakuum trebao potrajati, budući da se pretpostavlja da bi u skoro vrijeme prijenos vlasništva i formalno trebao započeti i biti okončan, većina dionika u ovom procesu slaže se da ne bi bilo dobro da ovakvo stanje potraje kako ne bi negativno utjecalo na poslovanje i vrijednost društva. U priopćenju u kojem je još 15. siječnja Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio da je za Jadran stigla jedna obvezujuća ponuda, ona dvaju domaćih mirovinskih fondova, PBZ-ovog i Ersteovog, navodi se i da će »stručne službe CERP-a u idućim danima izvršiti detaljnu analizu navedene ponude«.


S obzirom na to da je i ravnatelju CERP-a nedavno istekao mandat, i same državne institucije u lancu odlučivanja očito prolaze kroz neizvjesnost glede upravljačkog kadra. Ipak, odluku ionako donosi Upravno vijeće CERP-a na čijem je čelu ministar državne imovine Goran Marić. Sindikat Istre i Kvarnera odmah je, još prošli tjedan, uputio apel Vladi, odnosno resornim ministarstvima da što prije riješe nastalu situaciju. U priopćenju ih pozivaju da putem NO-a bez odlaganja imenuju v.d. Upravu Jadrana na rok ne duži od 6 mjeseci, a u kojem periodu bi novi vlasnik sukladno zakonu imenovao Nadzorni odbor, a ovaj Upravu. Poručili su i kako ne žele vjerovati da se od Jadrana, nakon svega što je prošao, ponovo stvara slučaj. Upozoravaju da u periodu do formalne promjene vlasništva društvo mora funkcionirati, a radni procesi moraju se odvijati.




Iz reda mirovinaca koji bi uskoro trebali postati većinski vlasnici tvrtke, a to su PBZ i i Erste mirovinski fond, koji su se za 70,74 posto udjela u tvrtki obvezali uplatiti gotovo 200 milijuna kuna, nemaju komentara jer formalni vlasnici (još) nisu. U financijskim krugovima može se čuti da je vremena ipak prošlo malo te da se za koji dan više ili manje ništa posebno neće dogoditi, iako naravno ne bi bilo dobro da situacija potraje. U lokalnim se pak kuloarima spekulira i o postojanju navodnih političkih pritisaka oko toga tko će zasjesti u fotelju direktora društva, koje je iz problema izvukla upravo bivša uprava kojoj nije produljen mandat.