NOVI PRAVILNIK

OLAKŠICE ZA IZNAJMLJIVAČE Paušal na pomoćne krevete se briše, na stalne prepolovljen

Alenka Juričić Bukarica

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Cilj mjere je ublažavanje financijskog udara na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu



RIJEKA – Privatni iznajmljivači ove godine ipak neće morati plaćati paušal na pomoćne krevete, a prepolovljen je i iznos koji se plaća na stalne krevete.


Naime, jučer je na snagu stupio novi Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, prema kojem se iznajmljivači i OPG-ovi u ovoj godini oslobađaju plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu, odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj.


U Ministarstvu turizma pojašnjavaju kako se mjera odnosi samo na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.


Ublažavanje udara




Cilj mjere je ublažavanje financijskog udara na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao obveznike plaćanja turističke pristojbe s obzirom na to da su pogođeni nastalom situacijom s koronavirusom jer turističku pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu po krevetu, a ne po noćenju.


No, s obzirom da prva rata paušala na naplatu dolazi do 31. ožujka, dakle, preostalo je tek nekoliko dana za njeno podmirenje, ostaje pitanje što s tim.


– Rok je kraj ožujka, i činjenica je da svi nisu čekali zadnji čas te da je netko već uplatio prvu ratu. Svakako da će, ako bude preplate, morati doći do prebijanja na kraju sezone.


Iznajmljivačima koji još nisu uplatili ostaje da Poreznoj upravi podnesu Zahtjev za odgodom plaćanja paušala – pojasnila je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u. Zahtjev je dostupan na internetskoj stranici Porezne uprave i može se podnijeti i elektronskim putem.


Bez zabrane rada


Inače, privatni iznajmljivači za sada nemaju zabranu rada, što znači da i dalje mogu imati goste. Kako je poznato, u pojašnjenju Ministarstva turizma istaknuto je kako svi objekti koji pružaju uslugu smještaja mogu nastaviti s radom.


Svi smještajni objekti koji ujedno pružaju uslugu hrane i pića mogu obroke usluživati osobama koje se nalaze na noćenju u smještajnom objektu.


Pri tome se moraju strogo pridržavati mjera socijalnog distanciranja koje nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.


Obroci se, pak, sukladno tim mjerama mogu posluživati i u blagovaonici na stolu pred gostom, isključujući buffet stolove ili pak putem roome servicea.


Iznajmljivači dakle, ne moraju prestati s radom, no realno, ova je mogućnost ostavljena, smatraju mnogi, zbog onih koji su ostali »zarobljeni« ni Hrvatskoj.


Tako nam je jedna iznajmljivačica kazala kako već mjesec dana ima gošću koja trenutno ne može kući, a u slučaju da se iznajmljivačima zabrani da primaju goste, ženu bi morala izbaciti na ulicu.


Činjenica je da novih gostiju nema, a neće ih sigurno biti ni u dogledno vrijeme, dokle god se situacija s epidemijom COVID-19 ne smiri.