U 66. godini

ODLAZAK POZNATOG ODVJETNIKA Jutros nakon teške bolesti preminuo Marijan Hanžeković

Hina

U svibnju 2014. godine Hanžeković preuzima medijsku grupaciju EPH, koju je preimenovao u Hanza mediju



Poznati zagrebački odvjetnik Marijan Hanžeković, umro je u nedjelju ujutro u Zagrebu u 66. godini života.


Bio je ugledni pravnik, uspješan poduzetnik, sportski djelatnik i ljubitelj umjetnosti.


»Ja sam odvjetnik po vokaciji. Jedan od onih dosadnih koji je još u osmogodišnjoj školi znao što hoće. Ali sam mislio da je to romantičniji poziv, da je to borba za pravdu. No, pravo i pravda su dva različita pojma. Pravde ima koliko i ljudi. Svatko ima neku svoju pravdu. Ona je osobna, a pravo je čista logika«, ustvrdio je u jednom od rijetkih intervjua.




Marijan Hanžeković rođen je 18. siječnja 1952. u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a 1975. zagrebački Pravni fakultet. Pravo je završio u roku, a već 1978. otvorio je odvjetničku pisarnicu. Početkom 80-ih bio je angažiran u velikim predmetima gospodarskog kriminala, u vezi s Inom, Kajfežom, Belupom.


Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj sa dvjestotinjak zaposlenih.


Tijekom cijelog radnog vijeka bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine njen predsjednik.


Uz odvjetništvo, Hanžeković je pratio biznis – u njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao odvjetnik. U svibnju 2014. od Hypo banke preuzima vodeću medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. 2016. tvrtka koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria mijenja ime u »Hanza Media«.


Marijan Hanžeković bio je prisutan i u politici, godinama je bio u HSLS-u.


Bio je posvećen i sportu, volio je košarku i jedrenje. Od 2000. godine bio je predsjednik Košarkaškog kluba Zagreb, bio je osnivač Hrvatskog košarkaškog saveza, a angažiran je bio i oko Dinama.


Nije skrivao da je mason i član Trilaterale.


Bio je kolekcionar i mecena, vlasnik Zbirke Hanžeković.


Suprug je i otac dvije odrasle kćeri.