Od Božića do Božića

OBEĆANJE DRŽALO VODU SAMO GODINU DANA Povratak Ine u državno vlasništvo više nije jedina opcija

Jagoda Marić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

 Inu želimo imati u svojim rukama, kazao je premijer 30. prosinca prošle godine. Godinu dana kasnije Vlada tek raspisuje natječaj  za savjetnika koji bi joj trebao pomoći da pronađe model kupnje Ine, ali i  pripremiti model njezine daljnje prodaje novom  partneru koji će zamijeniti MOL



ZAGREB   Od Božića do Božića –  toliko je otprilike držalo vodu obećanje premijera Andreja Plenkovića da će Inu ponovo vratiti u hrvatsko vlasništvo. 


Otkup MOL-ovih dionica u Ini premijer je najavio na Badnjak prošle godine, a u danima nakon toga objašnjavao je u brojnim intrevjuima zašto je Vlada donijela takvu političku odluku i  zašto je za Hrvatsku od strateške važnosti da upravlja s dvije najvažnije energetske kompanije HEP-om i Inom.


– Očekujemo da će proces kupnje trajati godinu dana. To je razuman rok, a sve ćemo voditi transparentno. Inu želimo imati u svojim rukama, kazao je premijer 30. prosinca prošle godine u razgovoru za Novu TV. Godinu dana kasnije država je dalje od kupnje Ine nego što je bila tada, a Vlada tek raspisuje natječaj  za savjetnika koji bi joj trebao pomoći da pronađe model kupnje Ine, ali i  pripremiti model njezine daljnje prodaje novom  partneru.  

Nejasna strategija


S obzirom na to da  je to prva službena odluka Vlade koja priznaje da povratak Ine u državno vlasništvo više nije jedina opcija, pitali smo jučer u Vladi što je zapravo njezina strateška, državna politika kad je Ina u pitanju?




Je li politička odluka Vlade vratiti Inu u hrvatsko vlasništvo ili je strateški Vladin plan samo to da MOL više ne bude suvlasnik Ine, pa će se pokušati naći novog partnera umjesto te mađarske kompanije, kao i koliki bi se udio novom partneru ponudio? 


Strategija Vlade nakon tog odgovora manje je jasna nego što je bila prije njega, jer iz Vlade ponavljaju da »će ponuditi suradnju svjetskim financijskim institucijama koje se bave konzultantskim poslovima te da će nakon temeljite analize odabrati savjetnika, a da će njegov angažman pomoći Vladi da se procijeni kompanija za otkup MOL-ovih dionica ili pri pronalaženju strateškog partnera«.


– Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je prilikom posjeta Budimpešti da je potrebno pronaći model koji bi bio pravičan, s obzirom na dosadašnja ulaganja s mađarske strane u Inu, ali i na realnu procjenu vrijednosti tih dionica u ovome trenutku. Vlada Republike Hrvatske će provesti detaljnu i dubinsku analizu prije donošenja same odluke, ponajprije vodeći računa o interesima Republike Hrvatske, o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost – poručuju iz Vlade.


Ako smo dobro shvatili Vladin odgovor, godinu dana nakon što je premijer najavio otkup Ine Vlada će tek u budućnosti na osnovu analize konzultanta odlučiti hoće li kupovati Inu od MOL-a  da bi je zadržala u državnom vlasništvu ili da bi joj pronašla novog partnera. Dakle, trenutačno hrvatska Vlada ne zna što je njezin strateški cilj kad je u pitanju domaća naftna kompanija i u  donošenju odluke, koja je prije svega politička,  treba joj pomoć financijskog konzultanta.


Politička odluka


Prije godinu dana premijer je govorio o  tome da želi postići široki politički konsenzus oko »ovog bitnog pitanja«, odnosno oko otkupa Ine, i u prvim reakcijama  je dobio podršku za taj potez u svim parlamentarnim strankama, iako su se procjene koliko je to izvedivo i koji je model najbolji razlikovale. Sada je nejasno oko kojeg bi cilja politički akteri u Hrvatskoj trebali postići konsenzus. Nepostojanje tog jasnog cilja kad je Ina u pitanju zadnjih je 20 godina i dovelo do sadašnje situacije.


Za odgovorom na pitanje kakva je zapravo Vladina politička odluka i što je strateški cilj kad je budućnost Ine u pitanju tragali smo jučer cijeli dan u neslužbenim razgovorima s brojnim članovima Vlade i parlamentarne većine.


Iako  to nitko nije spreman službeno priznati, čini se da  ni u Vladi više ne mogu bježati od onoga na što su upozoravali svi koji nešto znaju o financijskom stanju državnog proračuna, a to je da Hrvatska nema novca za otkup Ine, a posebice ne za ulaganje u tu kompaniju, prvenstveno u rafinerije.  


Naši sugovornici sramežljivo priznaju da je najava otkupa Ine možda bila ishitrena, ali  dodaju da je dobro da premijer u nju nije ishitreno krenuo. Drugi su, pak, uvjereni da je baš to što odluka nije realizirana u predviđenom roku od godinu dana razlog što od nje najvjerojatnije neće  ništa ni biti.


– Niti hrvatska država ima financijsku snagu za kupnju Ininih dionica od MOL-a, niti, ako ćemo pošteno Vlada ima  jasnu strategiju što s kompanijom  ako bi je i vratila u državnom vlasništvo i možda je bolje da se ne upuštamo u tu avanturu. Država se treba okrenuti jačanju HEP-a i ne smije dopustiti da se i s tom kompanijom zbog nemara vlasti dogodi isto što i s Inom, a da i tu »šteka« govori činjenica da kompaniju još uvijek vodi uprava koju je birala Vlada Zorana Milanovića,  priznaje jedan naš sugovornik iz vladajuće većine.


Spašavanje obraza


 Na pitanje  zašto nam onda treba igrokaz s izborom konzultanta, osim da se premijeru koji je najavio kupnju Ine spasi obraz, jer Inu novom strateškom partneru može prodati i MOL direktno, jedan naš sugovornik odgovara da je moguće oboje, i da premijer ne iznevjeri obećanje i da se za Inu pronađe dobar novi vlasnik, i da je odluka o izboru konzultanata baš to sretno rješenje.


– Na taj način država će se uključiti u odabir novog partnera, jer u Inu nitko neće ući bez dogovorene suradnje s Vladom i to bi moglo biti dobro rješenje za sve – kaže naš sugovornik. No,  nije jasno zašto država za taj plan, za koji je nužan dogovor  s MOL-om, mora angažirati savjetnike koji će je koštati milijune eura.