Prognoza

OBALA U CRVENOM Na obali će puhati olujna bura, moguć i snijeg

P. N.

Screenshot Meteoalarm

Screenshot Meteoalarm



Prve dane 2019. obilježit će relativno vjetrovito vrijeme, od četvrtka i hladnije od prosječnog za početak godine – suprotno od onoga kakvo smo imali početkom prošloga siječnja. U srijedu će zapuhati jak sjevernjak na kopnu te jaka, pa i olujna bura na moru, koja će potkraj dana te u četvrtak mjestimice imati i orkanske udare. Pritom će do nas dolaziti hladniji zrak pa će nakon srijede diljem Hrvatske temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, uz “minuse” i povremene pahulje i ponegdje uz more. Srećom za mnoge, tijekom petka će vjetar slabjeti pa do nedjelje neće pojačavati osjećaj hladnoće, a tijekom vikenda će i temperatura malo porasti. No, početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno relativno hladne dane, piše Zoran Vakula za HRT.


Zbog najave olujnog vjetra za gotovo kompletno područje obale na snazi je crveni meteoalarm.


Jaka i vrlo jaka,u noći mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, upozorava stranica Meteoalarm za područje Kvarnera.




U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja. Povremeno će biti slabih oborina, većinom snijega, i to posebno navečer i u noći na četvrtak. No, u noći i ujutro može biti i kiše koja se smrzava na hladnom tlu. Zapuhat će umjeren, na udare prema kraju dana i jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar. Temperatura zraka će od jutarnjih -3 do 1 °C danju porasti na 5 do 7 °C. Slabih oborina na granici kiše i snijega u prvome dijelu srijede bit će i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također zbog smrzavanja oborine na hladnoj podlozi postojati opasnost od poledice. Jačat će sjeverni vjetar, na udare moguće i jak, u Podravini i Međimurju potkraj dana i olujan.


Malo je snijega tijekom dana moguće i u dijelu gorske Hrvatske, a malo kiše past će mjestimice u Hrvatskom primorju, samo rijetko i u Istri. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na udare olujna, navečer i u noći na četvrtak podno Velebita i orkanska pa će more biti umjereno valovito i valovito. Dnevna temperatura zraka oko 10 °C, u Lici i Gorskome kotaru od 2 do 5 °C. Promjenljive će naoblake uz ponegdje malo kiše biti i u Dalmaciji, pri čemu u unutrašnjosti potkraj dana nije isključena mjestimična susnježica ili malo snijega. Puhat će bura, umjerena i jaka, potkraj dana na udare i olujna, a na otvorenome moru sjeverni vjetar. Bura i sjevernjak zapuhat će i na jugu Hrvatske, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Većinom je sredinom dana ponegdje moguće malo kiše, a navečer u višim predjelima, ponajprije u Konavlima, neće biti iznenađenje ako zaleprša i pokoja pahulja. Najviša dnevna temperatura u ovom će dijelu Lijepe naše biti od 8 do 12 °C.


Idući će dani na kopnu biti pravi siječanjski. Bit će hladno, pritom i vjetrovito, osobito u četvrtak, kada će umjeren i jak sjevernjak imati i olujne udare. Ponegdje će uz promjenljivu naoblaku biti slabog snijega, a u subotu, uz dotok malo toplijeg zraka po visini, ponovno može biti i kiše.


Na Jadranu će do petka glavno obilježje vremena biti bura, u većini mjesta najjača u četvrtak. Zahladnjet će pa jutarnja temperatura može nerijetko biti oko 0 °C ili niža. U dane vikenda pak vjerojatno malo toplije. U subotu će pritom mjestimice biti kiše, a prije toga, u četvrtak i petak ponegdje su na obali i otocima moguće i pahulje.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.