RTV pretplata

O visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe Nadzorni odbor HRT-a raspravljat će tek 2017.

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»U ovomu trenutku ne možemo iznositi podrobnije podatke o visini iznosa mjesečne pristojbe«, stoji u HRT-ovu odgovoru Hini u kojem nije navedeno hoće li u novom prijedlogu iznosa mjesečne pristojbe biti uvođenje novih kategorija obveznika plaćanja pristojbe,odnosno moguće smanjenje iznosa nekim kategorijama pretplatnika, primjerice socijalno ugroženim umirovljenicima, što je bio predizborni prijedlog HDZ-a



ZAGREB Vodstvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutačno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a koji ga treba potvrditi nakon čega suglasnost o iznosu nove pristojbe treba dati i Agencija za elektroničke medije.


»U ovomu trenutku ne možemo iznositi podrobnije podatke o visini iznosa mjesečne pristojbe«, stoji u HRT-ovu odgovoru Hini u kojem nije navedeno hoće li u novom prijedlogu iznosa mjesečne pristojbe biti uvođenje novih kategorija obveznika plaćanja pristojbe,odnosno moguće smanjenje iznosa nekim kategorijama pretplatnika, primjerice socijalno ugroženim umirovljenicima, što je bio predizborni prijedlog HDZ-a. Time bi se, kako se navodilo u medijima, prepolovila pristojba za 25.000 korisnika zajamčene minimalne naknade i onima s malim mirovinama.


Najava HRT-a da će novi prijedlog iznosa mjesečne pristojbe biti upućen tek krajem godine uslijedila je nakon što je Mosta kao jedan od uvjeta za postizbornu suradnju s HDZ-om naveo smanjenje RTV pristojbe s 80 na 65 kuna, čime bi se prihodi HRT-a smanjili za 228 milijuna kuna od oko 1,2 milijarde kuna sadašnjeg godišnjeg prihoda od pristojbe.




Nadzorni odbor HRT-a još je svojim zaključkom iz svibnja pozvao Ravnateljstvo HRT-a da dostavi prijedlog odluke o utvrđivanju visine mjesečne pristojbe za 2017. uključujući i povlastice za određene kategorije obveznika plaćanja te je zatražio »da izvide mogućnosti koje kategorije obveznika plaćanja ostaju«.


Prema postojećim odredbama Zakona o HRT-u, izrijekom se ne propisuje visina mjesečne pristojbe, nego se na temelju tog zakona i Ugovora između HRT-a i Vlade navodi kako maksimalna moguća pristojba može iznositi 1,5 posto isplaćene prosječne plaće u Hrvatskoj.


Na HRT-u nisu komentirali mogućnost izmjena pristojbe koja je, kako ističu, »zamrznuta« već šest godina na 80 kuna, iako je prema zakonskim odredbama mogla biti povećana na 86 kuna.


S druge strane, za smanjenje radiotelevizijske pretplate nisu nužne promjene zakona, ali takav prijedlog treba potvrditi Nadzorni odbor i Agencija za elektroničke medije.