Marijan Kustić najavljuje novu eru

Novi šef ličkog HDZ-a tvrdi: ‘Vratit ćemo gradove i općine u kojima smo izgubili vlast’

Zlatko Crnčec

Marijan Kustić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Marijan Kustić / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Očekujem da se vrati pobjednički duh i ponos medu članove i pozivam sve da zajedno gradimo budućnost stranke, da se vrate kapitalna ulaganja i veliki infrastrukturni projekti u našu županiju, ističe Marijan Kustić



ZAGREB Nakon dosad nezabilježene burne kampanje Marijan Kustić izabran za novog predsjednika HDZ-a Ličko senjske županije. Stjecajem okolnosti nije imao protukandidata budući da je Darko Milinović izbačen iz HDZ-a jer je vodstvo stranke neoprostivim ocijenilo njegovo dovođenje autobusa s pristašama u središnjicu stranke.


– Počinje nova era u HDZ-u Ličko senjske županije koju će označiti zajednički rad i jedinstvo svih članova, slobodu izražavanja i povratak HDZ-a u velikom stilu na idućim lokalnim izborima gdje očekujem da vratimo gradove i općine, a koje smo izgubili 2017. Očekujem da se vrati pobjednički duh i ponos medu članove i pozivam sve koji nisu glasali za mene da zajedno gradimo budućnost stranke, da se vrate kapitalna ulaganja i veliki infrastrukturni projekti u našu županiju. Tako da odmah krećemo s radom, kaže Kustić. Dodao je, komentirajući žestoku kampanju, da »uvijek dođe do svađe u kući, a pogotovo kada se kampanje vode preko medija«.


Nova stranica


– Okrenuli smo novu stranicu i više ne gledamo u prošlost nego u budućnost HDZ-a u županiji. To je fokus i vodilja svih naših aktivnosti. Probleme ostavljamo iza nas, kaže Kustić.




Milinović, njegovi pristaše, ali i dobar dio javnosti smatrao je da bi nakon isključivanje Milinovića iz stranke ipak bilo logičnije odgoditi izbore za predsjednika županijske organizacije. Međutim, vodstvo stranke inzistiralo je da se izbori ipak održe.



Kustić  još uvijek nije donio odluku hoće li se kandidirati za župana na lokalnim izborima 2021. godine, te dodaje da će se kandidata za župana odrediti u skladu sa statutom stranke.– O tome ne odlučujem sam nego će odluka biti u skladu odluka županijskih stranačkih tijela, kaže Kustić.


– Izbori jedan član jedan glas su relativna novost u stranci i pravila su potpuno jasna. Jedno od temeljnih je da se ne smiješ ogriješiti o Statut stranke. Ukoliko se netko u kampanji ogriješi o Statut i nanese štetu stranci, tada se zna koji je postupak. Izbori su provedeni u demokratskom ozračju, a tome svjedoči i veliki odaziv naših članica i članova. To je bila jasna poruka, kaže Kustić.


Tijekom kampanje bilo je očito da Kustić ima podršku središnjice što je bilo posebno vidljivo kada su na njegov predizborni skup došli članovi predsjedništva stranke i ministri.


– Vrh stranke i njihova podrška je uvijek dobrodošla, ali nije bila presudna u ovim izborima. Važni su članovi HDZ-a koji su izašli u tolikom broju i dali svoju podršku, iako je bio jedan kandidat – što mislim da je velika potvrda za moju kandidaturu. Podrška vrha stranke će nam puno značiti u razvijanju i podršci za projekte koje ćemo ostvarivati. Birači i članovi HDZ-a potvrdili su da HDZ Ličko senjske županije treba novi smjer i novu snagu. Moj tim i ja osvojili bismo izbore i da sam imao protukandidata, kaže Kustić.


Sigurna većina


Iako je Kustić novi prvi čovjek Ličko senjskog HDZ-a na poziciji tamošnjeg župana i dalje ostaje Darko Milinović pa je neizvjesno kako će Kustić s njim surađivati.


– Svakako ćemo podržati sve ono što je dobro i u interesu je žitelja Ličko senjske županije. Darko Milinović vise nije član HDZ-a, ja mu se zahvaljujem na svemu onom dobrom što je napravio za stranku u prošlom razdoblju, ali mi smo sad okrenuli novu stranicu. HDZ Ličko senjske županije je imao i dalje će imati sigurnu većinu u županijskoj skupštini, zaključuje Kustić.