Završena priča o redizajnu

Novi pravilnik stupio na snagu: Stigle nove registarske pločice, gotovo su iste kao stare

Milorad Kardum

Tablice stigle i u stanice za tehnički pregled / Snimio Vedran KARUZA

Tablice stigle i u stanice za tehnički pregled / Snimio Vedran KARUZA

Pločice su ostale gotovo iste, odnosno postojećima je s lijeve strane dodan plavi pravokutnik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji, tzv. europski logo i nacionalna oznaka za Hrvatsku – HR.  Nove tablice u MUP su stigle prije nekoliko dana, a od jučer tablice su u stanicama za tehnički pregled



RIJEKA Višegodišnja priča o promjeni odnosno redizajnu registarskih pločica konačno je završena. Jučer je na snagu stupio novi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila kojim je reguliran izgled i cijena novih registarskih pločica, a što se izgleda tiče, nije se dogodilo ništa revolucionarno.


Sve velike višegodišnje priče o novom izgledu, uvođenju »kockica« umjesto državnog grba, minimalističkom izgledu, modernim dizajnerskim rješenjima, novim registarskim područjima gdje bi svoju registraciju imao svaki grad, pale su u vodu.


Pločice su ostale gotovo iste, odnosno postojećima je s lijeve strane dodan plavi pravokutnik kao oznaka pripadnosti Europskoj uniji, tzv. europski logo i nacionalna oznaka za Hrvatsku – HR.




Nove tablice u MUP su stigle prije nekoliko dana, a od jučer tablice su u stanicama za tehnički pregled. Vozači koji su jučer obavili tehnički pregled i imali prvu registraciju već su ih montirali na svoja vozila.


U riječkoj Stanici za tehnički pregled MTT »Pećine«, koju u kompleksu koncerna Agram vodi Centar za vozila Hrvatske, stanje je jučer blo uobičajeno.  


– Sve ide svojim tokom, dosadašnje registarske pločice ne moraju se mijenjati, a nove dobivaju vozači, odnosno vlasnici koji prvi put registriraju svoje vozilo, kaže voditelj Stanice za tehnički pregled Nikola Birkić. Pločice će se zamjenjivati postupno, a to je u slučajevima kad se vozilo registrira prvi put, prilikom promjene registarskog područja, u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja. Nitko nam se još nije obratio s željom da promijeni pločice samo da bi dobio nove, a u slučaju da to želi, najprije se mora obratiti MUP-u, kaže Nikola Birkić, dodajući da se nove pločice izrađuju smo na jednom mjestu, u Hrvatskom novčarskom zavodu u  Svetoj Nedjelji.


Osim novih pločica nove su i cijene, koje su, za divno čudo, niže od dosadašnjih. Cijena običnih registarskih pločica iznosi 65 kuna (dosad 76 kuna), pločice po narudžbi s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom stoje 278 kuna, odnosno sto kuna manje nego dosad.


Tzv. prenosive pločice također koštaju 278 kuna, a stajale su 920 kuna, dok se najveće pojeftinjenje odnosi na registarske pločice po izboru, primjerice s imenom, kojima je cijena s 6.720 kuna pala na 2.000 kuna.


Pretpostavka je da će se najviše zahtjeva odnositi na vlasnike koji će željeti dobiti EU registarske pločice, a na njima zadržati dosadašnje brojeve i slova. Njih će promjena pločica stajati 278 kuna.