KAOS U ŠKOLAMA

Novi kalendar državne mature izazvao buru: ‘Ovo je besmislica, ne bi trebalo izgledati ovako’

Ingrid Šestan Kučić

Foto/Damir Špehar/PIXSELL

Foto/Damir Špehar/PIXSELL

Prvi ispiti pisat će se već 16. svibnja, a zatim slijedi trotjedna stanka, što ravnatelji ocjenjuju lošim rješenjem, te smatraju da se, unatoč štrajku i nadoknadi nastave, kalendar nije trebao mijenjati. Pored toga potpuna je besmislica da se neki izborni predmeti, poput etike i vjeronauka, pišu na razini škole. To su ispiti za koje se u svakoj školi prijavi svega jedan do dva učenika, navodi Henry Ponte



RIJEKA – Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na prijedlog Kalendara polaganja ispita državne mature školske godine 2019./2020.


Prethodni Kalendar polaganja državne mature mijenja se zbog štrajka koji je u školama trajao čak 36 dana, a umjesto prvotno planiranog da ovogodišnja državna matura počne 1. lipnja, ispiti će započeti u svibnju, i to u subotu 16. svibnja kada će se pisati esej iz hrvatskog jezika.


To ujedno neće biti i jedina subota kada će se održavati ispiti državne mature, jer će se u subotu, 13. lipnja, pisati test iz hrvatskog jezika, a novi Kalendar, čim je objavljen, izazvao je negativne reakcije ravnatelja, od toga da će se morati raditi subotama do toga da će se prvi ispit pisati i prije nego maturantima završi nastava.




Međutim, iako se prvi ispit piše već 16. svibnja idući će na rasporedu biti tek 8. lipnja, što znači da se državnoj maturi u međuvremenu, puna tri tjedna, baš ništa neće događati.


​Predsjednici Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Suzani Hitrec, u novom Kalendaru najsporniji je rad subotama zbog čega će u ime ravnatelja zahtijevati da se taj rad dodatno plati svima koji budu uključeni u organizaciju državne mature.


Sporna subota


– Tražit ćemo da se te dvije subote plate svima, ne samo dežurnim nastavnicima, nego i spremačicama, domarima i ravnateljima.


Ujedno mi nije jasno zbog čega se u subotu piše test koji neće biti bodovan i koji se ne može pasti, jer prema dosadašnjim najavama ministarstva esej iz hrvatskog jezika od ove se godine neće bodovati.


Ako je to tako, nije mi baš jasno zašto se esej uopće piše i koja je svrha toga, navodi Hitrec.


Presedan ovogodišnje mature je i da će se prvi put ispit iz obaveznog predmeta mature organizirati dok traje nastava ostalim učenicima, a riječ je o hrvatskom jeziku.


Ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole, Radenko Bradić, početak državne mature već u svibnju i to u subotu ocjenjuje raritetom, ali i ne baš najpametnijim potezom.


– Nastava je maturantima trebala završiti 20. svibnja, no zbog štrajka i nadoknade nastave, završit će 25. svibnja.


Dakle, devet dana prije završetka nastave maturanti pišu ispit državne mature. Tako nešto još se nije dogodilo, kaže Bradić.


Još je veća nelogičnost, dodaje ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića, Henry Ponte, da ostali ispiti državne mature počinju tek 8. lipnja.


– Ne vidim potrebu da se odustalo od toga da se prvi ispit piše 1. lipnja. Čemu osam dana pauze od završetka nastave do prvog ispita.


Državna matura ne bi od učenika trebala zahtijevati nikakvu dodatnu pripremu i, bez obzira na štrajk, Kalendar se zapravo uopće nije trebao mijenjati.


Nejasni su mi i ispiti subotom, a također sam mišljenja da te radne subote treba platiti. U našoj školi maturantima završava nastava tek 29. svibnja i smatram da ne bi bilo nikakvih problema da se s ispitima započelo prvog dana lipnja, kaže ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića.


Mijenjati sustav


Međutim, iako je mišljenja da Kalendar nije trebalo mijenjati, pogotovo ne uvoditi testove subotom, Ponte je mišljenja da treba promijeniti cijeli sustav državne mature.


– Državna matura ne bi trebala izgledati ovako kako izgleda.


Trebali bi se pisati samo obavezni predmeti, a izborni bi se trebali pisati u vidu prijemnih ispita na fakultetima, jer ionako dio fakulteta uz državnu maturu ima i prijemne ispite.


Pored toga potpuna je besmislica da se neki izborni predmeti, poput etike i vjeronauka, pišu na razini škole. To su ispiti za koje se u svakoj školi prijavi svega jedan do dva učenika.


Za tog jednog ili dvoje učenika škola mora angažirati čak sedam zaposlenika. Ne vidim razlog zbog čega se takvi ispiti ne bi mogli organizirati na razini gradova, navodi Ponte.


Iako je većini ispita promijenjen termin, datum polaganja ispita iz matematike ostao je isti.


Maturanti će matematiku polagati 29. lipnja, a to će ujedno biti i posljednji ispit ljetnog roka državne mature. Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja engleskog jezika, a taj ispit polagat će se 26. lipnja.


Kada je riječ o popularnijim izbornim predmetima, mijenja se i datum polaganja fizike koja će se pisati 17. lipnja.


Dan kasnije, 18. lipnja, polaže se politika i gospodarstvo, a izmijenjen je i termin biologije, koja će se pisati 12. lipnja.


Prvi ispiti nakon eseja iz hrvatskog jezika pišu se 8 lipnja, kada su na rasporedu kemija i sociologija.


Prijava ispita okončat će se kako je planirano, 15. veljače, a i termin objave prijevremenih rezultata ostat će isti, 13. srpnja, dok je rok za prigovore 15. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja. KALENDAR POLAGANJA DRŽAVNE MATURE16. svibnja – esej iz hrvatskog jezika (A i B razina)8. lipnja – kemija i sociologija9. lipnja – informatika i psihologija10. lipnja – njemački jezik (A i B razina) i povijesti12. lipnja – biologija i španjolski jezik (A i B razina)13. lipnja – test iz hrvatskog jezika (A i B razina)15. lipnja – test iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog materinskog jezika; grčki jezik16. lipnja – esej iz češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog materinskog jezika; latinski jezik17. lipnja – fizika i filozofija18. lipnja – politika i gospodarstvo i francuski jezik (A i B razina)19. lipnja – geografija i talijanski kao strani jezik23. lipnja – logika i glazbena umjetnost24. lipnja – vjeronauk i likovna umjetnost25. lipnja – etika26. lipnja – engleski jezik (A i B razina)29. lipnja – matematika (A i B razina)