Skup HDZ-a

Njemački mediji: Pjesma ‘ustaškog barda’ zasjenila nastup Angele Merkel u Zagrebu

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Njemački tisak piše o dolasku Angele Merkel na predizborni skup HDZ-a u Zagrebu. Između ostalog se kaže da su njezin nastup u Zagrebu zasjenili “nacionalistički tonovi”, javlja Deutsche Welle.


Berlinski Der Tagesspiegel piše kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu u Zagrebu na kojem je ona upozorila na opasnost od jačanja desnog populizma i nacionalizma “zasjenili upadljivi nacionalistički tonovi”.


Pritom ovaj dnevnik misli prvenstveno na dvije stvari – govor Karla Resslera u kojem je spomenuo Bleiburg – te činjenicu da je tijekom predizbornog skupa preko razglasa puštena i Thompsonova pjesma “Lijepa li si”.




Berlinski list piše kako njemački gosti vjerojatno nisu bili ni svjesni čija se to pjesma ori sportskom dvoranom Cibona – i podsjeća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Thompsona u više navrata posljednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj”.


Kritički osvrt na mladoga Resslera


Der Tagesspiegel se osvrće i na govor Karla Resslera.


“Umjesto da govori o budućnosti Europe, mladalački nositelj liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda‘ u austrijskom Bleiburgu.”


Njemački list napominje da je “Nadbiskupija Klagenfurt po prvi put ove godine odbila dati dozvolu da održavanje biskupske mise za žrtve masovnog likvidiranja hrvatskih ustaških vojnika nakon kraja Drugog svjetskog rata zbog manjkavog distanciranja od fašističkog ustaškog režima”.



Der Tagesspiegel dodaje kako “ni počasnog govornika Manfreda Webera očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom ‘kriminalne udruge’ za etničko čišćenje Hercegovine tijekom rata u Bosni”.


Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kontekstu posjeta Angele Merkel Zagrebu piše kako je Njemačka “partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”. Konkretno se spominje iseljavanje desetaka tisuća Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013. “Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sustave”, piše FAZ.


Očenaš s desničarima


Dnevni list Die Tageszeitung (taz) u danas objavljenom članku piše o komemoraciji u Bleiburgu i poručuje kako “Hrvatska treba diskusiju o vlastitoj povijesti”. Pod naslovom “Očenaš s desničarima” taz objašnjava što se dogodilo u Bleiburgu i kako je došlo do “užasne osvete partizana”, novinar Erich Rathfelder piše:


“Hrvatska se nalazi na raskrižju. Hoće li se tješnje vezati uz Europu ili će krenuti Orbanovim putem u Mađarskoj? Ako Hrvatska izabere Europu, onda bi morala povesti i stvarnu, temeljitu raspravu o povijesti. To je apsolutno nužno.”


Berlinski list je spomenuo i da su sudionici komemoracije na Lojbaškom polju napali njemačkog novinara Danijela Majića – prije toga je “desno-ekstremni hrvatski voditelj Velimir Bujanec pljunuo na novinara koji je i proteklih godina izvještavao iz Bleiburga”, piše DW.