Provedba Zakona o prebivalištu

Nisu obnovili osobnu iskaznicu: MUP izbrisao 257.000 osoba

Ana Raić Knežević

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Prema njima, građani koji su na dan 29. prosinca 2012. imali osobnu iskaznicu što je istekao rok važenja više od 15 dana, te građani koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu, kao i oni koji su imali prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica, tzv. nepostojeće adrese (s kućnim brojem 0 ili bb), morali su najkasnije do 29. prosinca 2014., policijskoj upravi ili policijskoj postaji ponovno prijaviti prebivalište i ishoditi osobnu iskaznicu



ZAGREB Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je rezultate provedbe Zakona o prebivalištu.


Prema njima, građani koji su na dan 29. prosinca 2012. imali osobnu iskaznicu što je istekao rok važenja više od 15 dana, te građani koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu, kao i oni koji su imali prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica, tzv. nepostojeće adrese (s kućnim brojem 0 ili bb), morali su najkasnije do 29. prosinca 2014., policijskoj upravi ili policijskoj postaji ponovno prijaviti prebivalište i ishoditi osobnu iskaznicu.


Građani koji nisu ispunili ovu obavezu odjavljeni su 30. prosinca 2014. iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu temeljem Zakona o prebivalištu.




– Temeljem članka 18. stavka 3. Zakona o prebivalištu, ukupno je iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu odjavljeno 257.231 osoba, priopćeno je iz MUP-a RH.


Podsjeća se i na odredbe članka 12. Zakona o prebivalištu koje daju ovlast policijskoj upravi na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište da po službenoj dužnosti donese rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili ako policijska uprava o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti, te drugih pravnih i fizičkih osoba.


Na isti način postupa se i u slučaju kad se utvrdi da je osoba iselila iz Hrvatske, a nije odjavila prebivalište.


Odjavljivani pak nisu svi oni koji su napustili prebivalište radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i o tome obavijestili nadležnu policijsku upravu ili postaju, kao ni oni koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja.


– Od 29. prosinca 2012. kada je Zakon o prebivalištu stupio na snagu do 31. siječnja 2015. temeljem članka 12. Zakona o prebivalištu ukupno je odjavljeno 20.900 osoba, stoji u priopćenju u kojem se dodaje kako je na dan 31. siječnja ove godine prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj imalo je 4.652.480 hrvatskih državljana, od toga 3.822.670 punoljetnih.