Propao projekt

Ništa od stanova na leasing: Banke nisu bile spremne sniziti cijene »kvadrata«

Jagoda Marić

Pregovori nisu uspjeli zbog toga što su banke postavile visoku cijenu stanova, potvrdili su nam to i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje je vodilo pregovore



ZAGREB  Projekt u kojem je država  planirala od banka na leasing uzeti neprodane stanove kako bi ih iznajmila, a u konačnici i prodala građanima po povoljnim cijenama  po svemu sudeći neće zaživjeti.  Pregovori nisu uspjeli zbog toga što su banke postavile visoku cijenu stanova, potvrdili su nam to i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje je vodilo pregovore.


– Dogovor s bankama oko projekta najma stanova do sada nije dao konkretne rezultate jer banke nisu bile spremne značajnije sniziti cijene stanova. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja otvoreno je i nadalje za razgovor o projektu najma i još uvijek se nada da bi moglo doći do pozitivnih pomaka, poručuju iz Ministarstva. Iz njihovog odgovora, na naše pitanje zašto dogovor nije uspio, jasno je da se »pozitivan« pomak može dogoditi samo ako banke značajnije snize svoju cijenu.


Što se tiče banka na naše pitanje odgovorile su tek dvije. Splitska banka je »poručila da nije ni upoznata sa detaljima jer nije ni sudjelovala u dogovoru radi toga što u svom portfelju ima malo plasmana koji su vezani za neprodane stambene nekretnine«. S druge strane iz  Hypo-Leasing Kroatien stigao nam je odgovor da su inicijativu Ministarstva graditeljstva pozdravili i da su se odazvali na razgovore.




– Razgovori su u inicijalnoj fazi, a sam projekt još uvijek u fazi razrade tako da nije objektivno govoriti o propasti pregovora, odgovaraju u Hypo-a na naš upit o propasti pregovora. 


U Ministarstvu graditeljstva nismo uspjeli doznati koliko se niže cijene traže, ali u bankama su očito procijenili da im se i dalje više isplati držati stanove neprodane i čekati trenutak da se tržište  nekretnina oporavi i da ih tada prodaju.


Jedan od razloga zbog kojih banke zasad nisu spremne za razgovor je vjerojatno i to što bi morale mijenjati svoje bilance u kojima neprodane stanove još uvijek vode po visokim cijenama, a ako bi tu cijenu spustili za 20 ili 30 posto to bi značilo i da njihovo poslovanje  daje nešto lošije rezultate.


Više u tiskanom izdanju Novog lista