Tužno sjećanje

‘Nikad ne zaboraviti žrtve’: Obilježava se 28 godina od tragedije u Škabrnji

Hina



Okupljanjem sudionika komemoracije, visokih dužnosnika i uzvanika na zapadnom ulazu u Škabrnju u ponedjeljak je počelo je obilježavanje 28. godišnjice tragedije toga ravnokotarskoga mjesta u kojem je 18. studenoga 1991. srpski agresor ubio 48 civila i 15 branitelja. 


Kolona sjećanja u kojoj su građani iz cijele Hrvatske, pripadnici Pauka i Tigrova i Hrvatske vojske, koji su jučer krenuli na 75 kilometara dug put od Knina do Škabrnje, braniteljske udruge, izaslanik Predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH i predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević, ministri i saborski zastupnici, predstavnici Zadarske županije, krenuli Ulicom 18. studenoga 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje će zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položiti Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.


»Vukovar, Škabrnja i sve žrtve u Domovinskom ratu nikada ne smiju biti zaboravljeni. Hrvatska vojska bila je u hodnji od Knina do Škabrnje kako bismo odali počast svim poginulima u Domovinskom ratu, rekao je ministar Damir Krstičević, koji je od 5.30 sati hodao s Paucima od Benkovca do Škabrnje. Kako je istaknuo, danas Hrvatsku štiti moćna vojska, upravo zato da se ovakvi zločini nikada ne ponove. 




»U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti Domovinskog rata. Kad sam čuo za tu inicijativu s hodnjom, najmanje što sam mogao jest pridružiti se njima u posljednjoj etapi, rekao je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević,


U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održat će se koncelebrirano misno slavlje za žrtve Škabrnje, a u 12 sati Trga dr. Franje Tuđmana krenut će mimohod


Put sjećanja »Korak po korak« do Centralnoga križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke.


Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.


Ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak je na Danu obilježavanja stradanja Škabrnje izjavio da Vukovar, Škabrnja i sve žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene. 


»Vukovar, Škabrnja i sve žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene. Hrvatska vojska napravila je hodnju od Knina do Škabrnje upravo sa ciljem da još jednom iskažemo poštovanje prema svim žrtvama u Domovinskom ratu, posebno Škabrnje i Vukovara«, rekao je Krstičević.


Hrvatsku danas čuva i štiti moćna vojska upravo sa ciljem da se onakvi zločini nikada više ne dogode, što možemo garantirati, poručio je.


Krstičević se hodnji pridružio u trećoj dionici hoda Benkovac-Škabrnja u dužini od 17 kilometara. Tijekom hodnje, kazao je, ponizno su se sjetili svih poginulih prijatelja i suboraca i velike žrtve plaćene za hrvatsku slobodu, odnosno 15.000 mrtvih i 60.000 ranjenih.


»U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti, koji su jaki, čvrsti i sposobni. Oni su danas jamac mira i sigurnosti«, naglasio je.


Upitan kako kao predstavnik Vlade gleda na to što još uvijek nitko nije odgovarao za zločine u Škabrnji, za što je ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić ranije rekao da ga strašno boli, odgovorio je da time, nažalost, ne mogu biti zadovoljni te izrazio nadu da će pravda doći i da će počinitelji odgovarati za to što su napravili.


Krvavi pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA.


Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća istjerani su djeca, žene i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86 mrtvih.