Vremenska prognoza

Nema smirivanja vremena: Vakula najavljuje poplavljivanje riva, olujno jugo i bujične poplave

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



Zoran Vakula za HRT za nedjelju najavljuje obilne kiše, na obali olujno jugo, a u unutrašnjosti daljnji porast vodostaja i izlijevanja još više potoka i rijeka nego do sada. U nedjelju su moguće i bujične poplave, kao i poplavljivanja riva zbog jakog i olujnog, čak i orkanskog juga.


Temperatura zraka ostat će većinom viša od prosječne, a takva će, najavljuje Vakula, ostati i sljedeći tjedan, vjerojatno čak i tjedana. 


Zbog nje će se – unatoč većinom suhom i djelomice sunčanome vremenu – nastaviti žaliti mnogi Slavonci, Baranjci i Srijemci jer će im i dalje otežavati uobičajene aktivnosti za ovo doba godine, piše Vakula za HRT.




Detaljniju prognozu po područjima Hrvatske za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.


Nedjelja: kišovitije i vjetrovitije na Jadranu


U nedjelju u gorju i na sjevernom Jadranu i dalje upozorenja na obilnu kišu, te olujno i orkansko jugo. Valovi će ponegdje biti veći i od 5 metara. Kiše i grmljavine bit će osobito sredinom dana i poslijepodne, kada će jugo slabjeti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak, a more se smirivati. Temperatura zraka većinom od 14 do 19 °C, u gorju i niža.


U Dalmaciji većinom između 15 i 20 °C, uz jako i olujno jugo, na moru s orkanskim udarima i ponegdje također uzburkanim morem. Uz novo jače naoblačenje kiše, pa i uobliku pljuskova s grmljavinom, bit će glavninom u drugom dijelu dana, nerijetko i uz velike količine kiše, a jugo će tada početi slabjeti.


Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, prema kraju dana intenzivnijom, uz grmljavinu. Puhat će jako i olujno jugo, a temperatura uglavnom biti između 17 i 20 °C.”I u novom tjednu nestabilno, većinom uz jugo, te relativno toplo.

Kao i prošlih dana, i u nedjelju će samo Slavonija, Baranja i Srijem ostati pošteđeni vremenskih neprilika, te ostati bez upozorenja na moguće opasne vremenske pojave. Veći dio dana bit će suho i promjenljivo oblačno, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C. Puhat će umjeren, u Podunavlju i jak jugoistočnjak.



U središnjoj Hrvatskoj također promjenljivo oblačno, a s jačim naoblačenjem kiše će biti uglavnom u drugom dijelu dana, osobito navečer, kada lokalno može biti i obilnija. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, a najviša temperatura od 15 do 18 °C.


Ponedjeljak: Smirivanje vremena, ali i dalje kiša


“U ponedjeljak na Jadranu smirivanje vremena, no uz umjereno, u utorak ponovno i jako jugo – vrijeme se ni idući tjedan neće stabilizirati. Uz dosta oblaka, povremeno će i dalje biti kiše, ali većinom u manjim količinama nego prošlih dana.


Podjednako će biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima kiša u ponedjeljak uglavnom prestati, a ponovno je u mnogim mjestima najvjerojatnija u srijedu, kada je ponegdje moguća magla. Oprez je i dalje nužan zbog porasta vodostaja većih rijeka. Temperatura zraka u manjem padu, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.